Tror virkelig Bjerknes at lokale politikere kunne gått inn og reddet bedriften?

Som rådmann i Eidsvoll sier i artikkelen 24.3 så er det svært begrenset hva kommunen og lokal politisk ledelse kan gjøre, annet enn for eksempel legge til rette for areal for næringsvirksomhet.

Hva er det som ligger bak vanskelighetene Finsbråten har hatt de siste årene, med samlede underskudd på 32,1 millioner fra 2014-2016? Hvorfor ble det så vanskelig å produsere kjøttvarer i Eidsvoll?

Et svar er hvordan markedet i Norge fungerer. Norge er dominert av noen få store dagligvareaktører som er knallharde i sine forhandlinger om pris til leverandører. Mens prisene som de små leverandørene lever av presses ned, tjener kaksene som eier dagligvarekjedene milliarder.

Et annet svar er mål om å maksimere profitt til moderselskapet Scandza som tok over Finsbråten i 2014. Scandza kjøper opp og driver en rekke mindre produsenter, og har rask vekst i de nordiske markedene som mål. Et sitat fra deres hjemmeside sier litt om hva vi har å gjøre med: «Today, Scandza is an aggressive fast growing challenger within the Nordic FMCG landscape, with revenues of close to 4.5 bnNOK…». Aggressiv rask vekst altså.

Scandza lovet da å satse videre på den tradisjonsrike familiebedriften i Eidsvoll, men nå er det altså slutt. Etter å ha drevet Finsbråten i litt over tre år, med svake resultater, bestemte Scandza seg for å flytte pølseproduksjonen til en annen av sine bedrifter, Leiv Vidar i Hønefoss. Dette var første steg i slaktingen av Finsbråten. To måneder etterpå er det altså kroken på døra.

Dette er en klassisk kapitalistisk fremgangsmåte for å øke profitt i moderselskapet. Man kjøper opp et selskap, flytter over den lønnsomme delen til et annet av sine selskaper med ledig kapasitet, for så å slakte de ulønnsomme restene. Ren slakt.

Kapitalistiske mekanismer fører til utbytting av arbeiderne, og det er arbeiderne som nå lider når Finsbråten legges ned. Noen får nytt arbeid, men mange går inn in i en usikker fremtid uten jobb. Kommunen kan ikke redde bedrifter i slike situasjoner, men kommunen kan og skal derimot ta vare på dem som mister arbeidet sitt. Konsernledelsen, og adm.dir. Bjerknes, lever nok godt videre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.