KrF mener at det må settes politisk kraft inn i å virkeliggjøre denne hensikten ved å overføre flere oppgaver til de nye regionene.

Norge trenger både stat, fyller og kommuner for å engasjere flest mulig i politiske beslutninger. Hvert andre år velger vi våre representanter som skal ta avgjørelser på vegne av befolkningen. Prinsippet bør være at avgjørelsene skal tas nærmest mulig innbyggerne som blir berørt. KrF mener det er et stort behov for å demokratisere en del beslutninger som i dag tas av byråkratiet i sentrale og regionale statlige enheter.

Bør ta avgjørelser

Stortinget er vår lovgivende forsamling som må ha det overordnede ansvaret for å forvalte de store landsomfattende oppgavene. Fylkene bør ta avgjørelser i saker som hele regionene har felles slik som kollektivtransport, videregående utdanning og utviklingen av regionene. Resten av oppgavene som ligger nærmest innbyggerne fra svangerskapskontroll til pleie ved livets slutt bør kommunene ta seg av.

KrF er glad for at vi fortsatt har fylker som kan se regionen under ett og forventer nye oppgaver som Staten skal overføre til dette nivået.

Oppgaver som krever utøvende styring og politiske skjønnsmessige vurderinger må overføres til det folkevalgte regionale nivået. Det handler om at regionen skal kunne gi strategisk retning for utviklingen, mobilisere frivillige, offentlige og private parter til felles innsats mot felles mål og, ikke minst, koordinere og samordne offentlig innsats og virkemiddelbruk.

Eierskap

KrF har et sterkt eierskap til reformen som bidrar til at vi flytter makt til et regionalt folkevalgt nivå og tar hele landet i bruk.

Nå må reformen gis innhold i form av reell overføring av makt og myndighet. Regionreformen er først og fremst en demokratireform, og enda viktigere er det at reformen fylles med reelt innhold, og at man ikke mister helheten av syne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.