I EUB 13. april tar Lars Hjetland fra AP opp Ullensakers økonomiske situasjon og min tidligere kronikk om kommunens handlingsrom.

Leser man Hjetland sitt innlegg skulle man tro ordføreren er den som ene og alene styrer kommunen. Det er det ikke – et samlet kommunestyre gjør det. 

Siden 2003 har et borgerlig flertall levert økonomisk overskudd i Ullensaker hvert eneste år. 2018 fikk kommunen et merforbruk innen helse som et samlet politisk miljø ikke var orientert godt nok om – det fikk konsekvenser.

Hele offentlig sektor inkludert Ullensaker vil måtte forholde seg til trangere tider fremover. Ullensaker har noen utfordringer som vi tar på alvor og som vi skal løse uten å straffe innbyggerne våre.

Økonomiske rammer

Hvert år behandler kommunestyret et budsjett. Posisjonen har lagt frem og fått vedtatt budsjett hvor inntekter og utgiftene går opp. Det merksnodige er at AP som Hjetland representerer ved flere budsjettbehandlinger har lagt frem budsjett uten inndekning. Heldigvis er ikke de vedtatt – da hadde Ullensaker vært virkelig ille ute.

Når Hjetland nå kritiserer dagens posisjon, og ramser opp hvor ille det er glemmer han følgende; Arbeiderpartiet har vært enig i de store investeringene som er gjort i Ullensaker med de følger det får for driftskostnadene. Når de nå kritiserer unnlater de å fortelle at de over bordet i politiske møter, senest for få dager siden har fremmet meget kostnadsfremmende forslag i hundremillioners klassen som de ikke har inndekning for.

En grunnleggende læresetning i økonomi er at man ikke bruker mer penger enn man har, og at man prioriterer hvordan man bruker pengene. Historien viser at de borgerlige partiene gjør det, og samtidig leveres det tjenester til Ullensakers innbygger som de er fornøyde med.

Jeg synes det er bra at AP nå er opptatt av kommunens økonomi, men jeg er uenig i deres løsninger.

Politikk handler om å ta valg

Som politiker skal man evne å ta valg og man skal styre helhetlig. Når AP sier de vil øke inntektene, men ikke er interessert i å se på utgiftene gjør de ingen av delene. I stedet for å vise politisk styring og se om man kan gjøre ting annerledes, bedre og utvikle løsninger som tar enkeltmennesket og tjenestemottakerne på alvor vil de bruke mer og mer penger ved å ta fra lommeboken til den enkelte innbygger og næringsdrivende i kommunen.

Når jeg i min kronikk sa at vi har et mulighetsrom så har vi det. I stedet for å tro at alle pasienter skal bo på sykehjem når de trenger bistand så ser verden litt annerledes ut enn det. La meg ta et eksempel.

Et konkret tiltak vi kan gjøre er å legge til rette for at brukere (selvfølgelig medisinsk vurdert) som i dag bor i sykehjem der en plass koster over 1. million kroner kan bo hjemme i boliger med et omsorgsnivå tilpasset den enkelte. Det er billigere, man er «herre» over eget liv og man bruker de sykehjemsplassene kommunen skal ha på de som har et reelt behov for en slik plass. I dag har nemlig Ullensaker et hull i omsorgstrappen som gjør at vi bruker ressurser på feil måte.

Undertegnede fremmet forslag om Omsorg Pluss løsninger for mange år siden, men fikk ikke støtte for det – leser man analysen ser man at det er slik mange kommuner innretter sitt tilbud i dag. Her har Ullensaker mye å lære, og det er reelle valg vi som politiker kan ta i stedet for å tro at alt løses med mer penger.

De har forstått det i Arbeiderpartistyrte Fredrikstad og gjort akkurat det samme som vi i Ullensaker gjør nå. Se på hvordan vi skal innrette tjenestene og se det i forhold til økonomi. Mener Hjetland at Fredrikstad (som er en av flere AP styrte kommuner som har gjort dette) også bortforklarer mulighetene som ligger i å gjøre ting annerledes?

I «mulighetsrommet» eller analysen er det vist til et annet valg – å redusere investeringene. Ullensaker har gjort store investeringer og for hver 100 millioner kroner vi investerer gir det oss 6-7 millioner kroner i utgift på driftsbudsjettet.

Vi har gjennom analysen identifisert flere investeringsprosjekter som kan gjøres smartere, gi besparelser og bidra til økt handlingsrom. Et konkret valg kommunen står ovenfor er om vi skal investere opp mot 400 millioner i å kjøpe boliger eller ikke. Gjør vi ikke det har vi spart en investering på det beløpet og redusert driftsbudsjettet med mer enn 25 millioner kroner.

Et tredje tiltak er å se på hvordan kommunen kan forvalte sine eiendommer og bygg. Vi eier mer enn 190.000 kvm bygg og sitter på store eiendomsverdier. Ved å utvikle byggene våre og være litt mer kommersielle vil det genereres nye inntekter til kommunen. Det er et arbeid jeg allerede har bedt administrasjonen iverksette og det er i gang.

Hvorfor? Jo, fordi det er å forvalte fellesskapets verdier og høste av tidligere investeringer som generere penger til tjenestene vi skal levere til våre innbyggere. Det er et konkret grep for å sikre inntekter til kommunen. Sånn kan jeg gå igjennom sektor for sektor, men det er det ikke plass til, men kort oppsummert er det avgjørende for kommunen og møte fremtiden og fremtidens behov ved å ta de rette valgene. Det er derfor jeg er opptatt av mulighetene – fordi de finnes.

Enda flere ansatte og bruk mere penger

En stor statsmann Winston Churchill har sagt (fritt oversatt) « For en nasjon/kommune å skatte seg til rikdom er som en mann som står i bunnen av en bøtte og prøver å løfte seg opp via håndtaket». Det forunderlige er at Hjetland i slutten av sitt leserinnlegg fortsatt kun er opptatt av å øke utgiftssiden for kommunen ved å skulle ansette enda flere og deres eneste medisin for å skaffe penger er økte skatter.

Velferd løses ikke ene og alene med penger, det løses ikke ved å tro at alt skal være som det har vært – løsningen er å styre, ta valg og gjennomføre. Det er det som er ledelse og sammen med dyktige medarbeidere i Ullensaker og god politisk ledelse skal vi levere gode tjenester, god økonomisk styring og ta de riktige beslutningene til det beste for våre innbyggere fremover på samme måte som er gjort de siste 20 årene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.