Den nye forskriften om hold av pelsdyr er kommet. Det er trist lesning. Mink og rev vil fortsatt leve monotone liv uten utløp for artstypiske behov slik dyrevelferdsloven krever. Reven får ikke grave, minken får ikke svømme – for å nevne noe. Et lite snev av anstendighet hadde man allikevel grunn til å håpe på:

1. Pelsdyrutvalget presiserte i 2015 viktigheten av at mink og rev får utløp for artstypisk eteadferd.

2. I Stortingsmeldingen følger Dales eget departement opp, og sier at de vil sørge for at det blir et «uttrykkelig krav» om at aktivitetsobjekter skal være spiselige/gode å tygge på.

3. Og Mattilsynet anbefaler at avlsdyr av både rev og mink tildeles spiselige aktivitetsobjekter.

Så skulle man tro at landbruksministeren ville ta såpass tydelige føringer, til og med fra eget departement, til etterretning. Det har han altså valgt ikke å gjøre. Riktignok kommer det nå krav om at rev som brukes i avl skal få tilgang til spiselig aktivitetsobjekt en del av året. Men mink, som det er absolutt flest av i norske nettingbur, får ingen slik tilgang. Å påtvinge aktive rovdyr en uverdig burtilværelse er ille nok. Og nå er det altså bestemt: Hundretusener av mink får ikke engang en liten godbit å tygge på. På toppen av det hele uttaler han at det nå er viktig med «ro» rundt pelsdyrnæringa. Men «ro» blir det garantert ikke. Fem av partiene på Stortinget ønsker avvikling. Det samme gjør faginstansene. Det folkelige engasjementet er også tydelig: 100 000 nordmenn har underskrevet mot oppdrettet, og det årlige Fakkeltoget mot Pels samlet i år engasjerte mennesker i rekordmange 30 byer(!) i Norge. En næring som ikke evner å ta verken dyrs behov, folkeopinion eller faginstansers kunnskap på alvor fortjener ingen ro.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.