Dette skjer under en Høyre- og Frp-regjering, to partier som ellers har brukt å gjøre seg høy og mørk i disse spørsmålene.

I Akershus og Oppland rives sau i hjel av ulv i beiteprioriterte områder. Bønder, lokalsamfunn og myndigheter står hjelpeløse igjen. Det er lett å se at dette er et resultat av at man ikke var villig til å felle tilstrekkelig antall ulv i vinter. Da får man situasjon der flere ulv vandrer ut og gjør skade i områder som aldri var tiltenkt noen ulvebestand. Det samme opplever man i relasjon til det som definitivt er en norsk ansvarsart etter Bern-konvensjonen, nemlig villrein.

I Finnmark og i Trøndelag opplever tamreinnæringa store tap som følge av et kombinert rovdyrpress hvor man midt i kalvingsperioden opplever angrep fra både jerv og Kongeørn.

I Nord-Trøndelag opplever lokalsamfunnet i Meråker nok en gang at bjørn går til angrep på sau. Også dette i et beiteprioritert område.

Mens dette skjer har vi en regjering som toer sine hender. Kvotene for lisensfelling om vinteren blir ikke oppfylt. På våren settes det fellingstillatelse som varer noen få dager på tross av at det er uhyre vanskelig å jakte ulv og bjørn på vår og sommer. Å søke om gjentatte fellingstillatelser bør være unødvendig. For uttak av enkeltdyr på sommeren må man kunne ha en stående tillatelse. Når det gjelder Kongeørn forsikrer man at det skal bli lagt et bedre «kunnskapsgrunnlag» enda det er et helt år siden Stortinget ba regjeringen sette i gang forsøksprosjekter på forvaltning av nettopp Kongeørn.

Det fins ingen enkle løsninger innen rovviltforvaltningen men noen lærdommer er det mulig å trekke ut av det vi nå ser.

1. Vinterens uttak av ulv var for liten til å komme ned til bestandsmål og bidrar i dag til stor skade i beitenæringen.

2. Alle kvoter som settes for jakt på jerv, bjørn og ulv om vinteren må oppfylles for å komme ned på et nivå som gjør beiteproduksjon forsvarlig.

3. Det må gis stående fellingstillatelser for uttak av skadegjørere på sommeren.

4. Kongeørn som art må reguleres og det må iverksettes forebyggende uttak før kalvingen starter i tamreinnæringen.

Om miljøforvaltningen og regjeringen tok seg bryet med å oppfylle disse tiltakene så ville vi komme et lite steg lengre i det tosidige målet om at vi skal ha bestander av rovdyr, men også en aktiv beitenæring. Nå er situasjonen bare sørgelig, og dessverre politisk skapt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.