Det er en stor og dramatisk nyhet. For EUB. For lokalavisene i Oppland. Raskt blir det en riksnyhet. Det skjer ikke så mange drap i Norge. I fjor ble det registrert 25 drapssaker. Ethvert drap har stor nyhetsinteresse.

På stedet i Feiring oppstår det raskt rykter. Noen mener at det har vært skyting. Journalistene forsøker å få svar fra politiet, men de vil verken bekrefte eller avkrefte dette. Basert på antakelser og vage ikke-bekreftede vitneobservasjoner begynner de første avisene å skrive om mulig skyting. Riksavisene plukker opp saken og henviser til lokalavisene, uten egne kilder. NTB sender ut flere meldinger hvor skyting er nevnt.

Senere på dagen publiserer VG en stor og grundig sak. I utgangspunktet et imponerende journalistisk arbeid. De har gjort en grundig jobb. Har snakket med mange. Avisen konkluderer med at kvinnen er skutt. Dette blir raskt sitert av andre. NTB sender ut en ny artikkel som slår fast at kvinnen er skutt. NTBs sak publiseres i nettaviser over hele landet. På kvelden blir den siktede mannens forsvarer intervjuet. Han avviser at kvinnen er skutt. Onsdag morgen forteller politiet at kvinnen er drept med kniv. I skrivende stund er det ingenting som tyder på at det er avfyrt skudd.

Vi skal ikke sitte på vår høye hest og klage på andre medier. Vi bommer altfor ofte på detaljer vi også. Men i akkurat denne saken var vi ekstra forsiktige. Vi ønsket ikke å videreformidle opplysninger som ikke var bekreftet, og opplevde dermed å få tilbakemeldinger av typen: «Har dere ikke fått med dere at kvinnen er skutt?»

En lærepenge i denne saken, og mange andre, er at ting haster ikke så mye som vi tror. Det er verken riktig eller nødvendig å gå ut med alle opplysninger, rykter og tips som måtte komme inn. Mediene skal ikke slavisk forholde seg til informasjon fra politiet og offisielle aktører. Det er riktig å snakke med alternative kilder, og stille kritiske spørsmål. Men vi må ikke være så ivrige med å være først ute, at vi glemmer at det vi formidler skal være sant.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.