Det var en av Norges best kjente og kjære seniorer i nyere tid, Rolv Wesenlund, som sang «Vår beste tid er nå» – og han har hatt rett. Vi som er dagens seniorer, eller pensjonister selv om vi jobber litt, er nok noe av dessertgenerasjonen. Selv om mange mener de blir snytt av Den norske stat. Mange har opparbeidet mye større pensjon enn de får utbetalt, og sakker akterut lønnsmessig fordi pensjoner og trygder ikke blir regulert som lønningene i samfunnet ellers. Attpåtil trekkes vi 0,75 prosent av Staten – og pensjonene for gifte eller samboende blir samordnet. Da taper den med minst pensjon mest – snodig politikk. Men på Stortinget legger de på sin egen lønn …! Ingen vet om de også blir «samordnet» når de ikke lenger får stemmer nok til en taburett …

MANGE TILBUD

Vi seniorene også her i distriktet blir flere. Tallene for personer på pensjon stiger enormt de nærmeste årene ifølge prognosene. Mest kan tallet på eldre over 80 år stige, kanskje dobles – og det betyr veldig mange spreke, oppegående eldre i lokalsamfunnet. Kommunene bør ha en plan for å utnytte denne ressursen, i frivilligheten, kulturen, leksehjelp og lesehjelp – ja, besøksvenner og mye, mye mer kan eldre delta i – også i politikken og organisasjonslivet generelt. Vi er tross alt samfunnets samlede erfaringer og kunnskaper – en uvurderlig og ofte uerstattelig verdibank det koster lite å bruke for samfunnet!

På den annen side er seniorene flinke til å lage sine egne aktiviteter og tilbud. Det ser vi ikke minst gjennom pensjonistforeninger, trimgrupper, turbaserte tilbud og alle typer av uttrykk med kunst og håndverk, foruten en rekke sosiale sammenhenger. Husflidslag, pensjonistforeninger, eldresentre og andre møtesteder er på plass for å la oss ta en kopp kaffe og slå av en prat. Slike folk lever dessuten lenger! Utvilsomt!

ENSOMHET

Likevel vet vi at mange lider av ensomhet, og tør ikke gjøre noe med den. Egentlig er det bare å ta kontakt med en av disse foreningene eller gruppene – de har som regel muligheter for å hente og bringe og holde kontakten, gjerne stikke innom for en prat og en liten håndsrekning med noe.

Ingen behøver å sitte alene mot sin egen vilje! I tillegg har jo vi som bor på Øvre Romerike tilbudet fra kommunene om hjemmetjenester – ikke bare besøk og fysisk hjelp for å bo lenger hjemme, men kan også by på en telefonoppringning og en prat for å holde på tryggheten. Sånn sett er utvilsomt vår beste tid nå!

Med høyere levealder kommer det også en del mer sykdom av forskjellig alvorlighetsgrad. Dette må også samfunnet ta høyde for. Verre blir det med hjemmetjenestenes kapasitet i en kommune som har flere pasienter å ta seg av rundt i bygda hvert døgn, enn det antall som ligger på et middels stort sykehus …

Uansett: Samfunnet gjør sitt beste, vi må svare på samme måte. I våre beste år som unge ytet vi vårt beste. Nå venter samfunnet at vi gjør det igjen, vi som orker og kan. Det lille vi kan, i hvert fall. Så høster vi både takknemlighet og glede – og får nye venner.

Vi kan ikke bare sitte og nyte desserten.

Ha ei god og aktiv helg, kjære leser – enten du er junior eller senior! Ta ansvar for lokalsamfunnet ditt!

FLERE INVITERT FRA JOHN:

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.