Klimaendringene er vår tids største utfordring. Vi tar den på dypeste alvor. Samtidig tror vi også at det er mulig å skape positiv endring. Vi tror at vi mennesker har kraften i oss til å klare å snu, vi kan endre måten vi gjør ting på. Slutte med det som forurenser, utvikle nye løsninger, skape den endringen som MÅ til.

Fordi vi ser at dette skjer rundt oss nå. I vår egen region skjer det grønne skiftet nå. Det går pendlerbusser fra sentrum av Hurdal kommune, med dedikerte parkeringsplasser direkte til Eidsvoll Verk stasjon. Vi har fått en effektiv jernbane som gir rask og miljøvennlig transport, direkte til sentrum av Oslo, som både er raskere mere effektiv og koster mindre enn å kjøre egen bil. Dette reduserer trafikken, og gir de som faktisk må bruke egen bil anledning til å gjøre det. Slike løsninger fungerer!

Sju grunner til at vi våger å være optimistiske:

Fordi overgangen til klimavennlige transportløsninger er igang

Elbilen har vist seg som et godt alternativ til fossilbilen. Det viser seg i statistikken for nybilsalget, der det ble solgt flere nye elbiler enn fossilbiler i mars. Elbilpolitikken i Norge har vært en stor suksess. I vår region er det 12% elbiler, og antallet øker raskt. Hittil i år (24.07) er registret 41.993, og det økte med 149 biler bare i dag! Venstre vil derfor holde fast på den politikken som fungerer og som får folk over fra fossil- til elbil. Så lenge Venstre er i regjering, vil vi være garantist for en satsing på at folk i hele landet skal velge el. Flere selskaper bygger ut ladestasjoner i vårt distrikt, per i dag er det kapasitet på 44 ladepunkter, bare for Tesla på Nebbenes. Venstre har også sikret økt bevilgning til Enova for å rulle ut ladestasjoner i Troms og Finnmark, og fortsatt momsfritak for elbiler.

Fordi staten, fylkeskommuner og kommuner kjøper miljøvennlig

Det offentlige bruker mye penger på å kjøpe varer og tjenester; skolebygg, busser, utstyr til sykehus, barnehager og rådhus, ferger og hurtigbåter. Venstre er opptatt av å bruke denne typen innkjøp til å kutte utslipp og løse klimaproblemet, og regjeringen har fått på plass regler for dette. Det har enorm effekt.

At forurensende ferger er erstattet med elferger på Vestlandet er et godt eksempel. Det er flott, fordi det reduserer klimagassutslippene til fergene. Men det er også flott fordi de som bygger ferger i Norge blir verdens beste på å bygge klimavennlige båter. Og de kan selge sine båter til andre land, som også må redusere sine klimagassutslipp. Det gjør at norsk teknologi og norske bedrifter kan skape nye, grønne arbeidsplasser, og skape store utslippskutt globalt.

Fordi næringslivet er motivert

15 næringer har laget veikart for grønn konkurransekraft. I disse veikartene viser de hvordan de kan endre sin virksomhet, samtidig som de fortsatt tjener penger – og reduserer sine klimagassutslipp. De er motivert for en omstilling, og ser muligheter i tiden vi har foran oss. Ett eksempel er ASKO. De frakter mat til butikker i hele Norge. Transportsektoren er ansvarlig for det største klimagassutslippet i Norge. ASKO var første ute med elektriske lastebiler, nå går de foran igjen og tester ut lastebiler som drives av hydrogen. Slik viser de at en utslippsfri fremtid er innenfor rekkevidde.

ASKO får støtte fra Enova til sine hydrogenbiler. Som Venstrepolitikere er vi stolte over at Enova er blitt et kraftig verktøy for å skape det grønne skiftet. Venstre kommer til å fortsette å bidra til at næringslivet får drahjelp inn i den grønne framtida.

Fordi forbrukere har stor makt

Når vi som forbrukere kjøper varer som er klimavennlige, får næringslivet en svært god grunn for å tilby mer klimavennlige varer og tjenester. Når vi bruker vår forbrukermakt, og sier tydelig fra om at vi ønsker klær, mat, mobiltelefoner og alt annet vi kjøper, skal produseres med mindre utslipp, skaper vi endring. Når tusenvis av ungdommer trosser fraværsregler, og sier de ønsker endring, ligger det mye makt i dette.

Vi politikere ønsker også endring. Derfor bruker vi også vår makt til å stille krav til næringslivet, ja, til alle bransjer. CO2-avgiften er nå på plass. Ved å gjøre det dyrere å forurense, bringer vi fram klimavennlige løsninger. Venstre vil fortsette å gjøre det enklere å velge grønt, både for bedrifter og forbrukere.

Fordi forskning, utdanning og ny teknologi skaper nye løsninger

Nye løsninger bringer verden videre. De blir skapt gjennom målrettet forskning, testing, prøving og feiling. Når verdens kloke hoder blir satt til å skape nye løsninger, som også reduserer klimagassutslipp, skapes endring. Da klarer vi å erstatte forurensende energikilder med klimavennlige. Widerøe forventer nå at de skal erstatte sine fly med elfly i 2030. Om 11 år. Det gir grunn til optimisme. Det er derfor Hurdal Venstre gjerne vil at en tredje rullebane skal brukes til formålet; utvikle, teste og sette elfly i trafikk!

Med dette er Venstre pådriver for at bedrifter og forskningsmiljø skal utvikle nye, klimavennlige løsninger, som skaper nye og spennende og miljøvennlige arbeidsplasser, for de generasjoner som kommer etter oss. Samtidig skal vi i Hurdal bidra til gode bomiljøer, slik at de som utvikler miljøvennlig teknologi, har ett godt sted å bo, som sikrer deres barn en god oppvekst i frisk luft og natur som brukes for å ta vare på egen helse. Dagens regjeringen bruker mer penger enn noen gang på forskning og utvikling av nye løsninger i Norge. Det gir resultater.

- Fordi regjeringen har tydelige klimamål

Noen sier at klimamålene bare er tomme tall, at det ikke betyr noe. Vi vet at klimamålene er viktige. De er styrende for utviklingen av Norge. Regjeringen har forpliktet seg til disse målene, og vi i Venstre jobber hver eneste uke, hele året, for å nå disse målene. Klimamålene er en forpliktelse.

Fordi klimaløsninger skapes, og gir nye muligheter.

Klimaendringene er menneskeskapt, men det er klimaløsninger også. Solkraft, vindkraft og elbiler kan nå konkurrere med forurensende energikilder. Elfly kan betjene kortbanenettet allerede om ti år. Menneskene skaper nå klimaløsninger. Å skape klimaløsninger gir muligheter. Å skape klimaløsninger, betyr ikke å slutte å leve våre liv, men å gjøre ting på en ny måte.

Vi har tro på at vi kan få dette til. Vi arbeider med det hver eneste dag. Det er ikke enkelt og rett frem. Men vi tror på at klimaløsninger er menneskeskapte.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.