I Hurdal er 82,4 prosent av representantene i kommunestyret menn. I Nannestad er det litt bedre, men ikke mye: her er «kun» 74,2 prosent menn. I Eidsvoll cirka 70 prosent menn, og eneste kommune som oppfyller kravet om minst 40 prosent kvinner, er Ullensaker med 44,4 prosent. Tallet burde ideelt sett vært nærmere 50 her også, men Ullensaker skal uansett ha ros for å ha kommet lengst. For de andre kommunene er det fremdeles en veldig lang vei å gå.

Årsakene er flere. Det ser blant annet ut til at det tar tid å bryte ned gamle etablerte vaner om at politikk er noe menn holder på med. I hvert fall på det lokale planet. Kanskje er det tilfeldig i våre fire kommuner, men det kan også se ut til at jo mer rurale kommunene er, desto lenger er man unna målet om 40 prosent kvinner.

Å få kvinner til å stille opp er heller ikke bare enkelt, selv om partiene forsøker. Mange takker nei. Lange møter på kveldstid frister muligens ikke. Kanskje går også partiene feil fram. Fra næringslivet ser man at for å få kvinner til å søke lederstillinger, hjelper det å utforme stillingsannonsene på andre måter enn man tradisjonelt har gjort. Velgerne skal heller ikke slippe unna ansvaret for at resultatene er blitt som de er. Enkelte partier har forsøkt å kumulere kvinnelige kandidater, men når velgerne har sagt sitt, er det mennene som blir valgt inn. I slike settinger kommer gjerne argumentet om at man må ha den beste kandidaten, uavhengig av kjønn. Vi er ikke uenige i det prinsippet, men ser vi på tallene vi har presentert i denne lederen og i reportasjen i EUBs onsdagsavis, så henger ikke dette sammen. Hvis egnethet var eneste kriterium, ville prosentene sett annerledes ut.

Flere, blant andre valgekspert og statsviter Svein Tore Marthinsen, tror ting vil utvikle seg i riktig retning. La oss håpe de har rett. Men det går ikke fort nok. Slik situasjonen er i dag, er det grunn til å frykte at våre kommuner ikke styres av de beste folkene, som enkelte kanskje tror, men i altfor stor grad av middelaldrende menn. Som er valgt inn av gammel vane.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.