For en stund siden informerte rådmannen om behovet for utearealer ved en ny skole. Han mente at for å beholde Vilberg skole der den er lokalisert nå, må flere boenheter ofres for å tilfredsstille dagens krav til utearealer. (Var disse kravene omtalt i kommunens opprinnelige planer om en framtidig lokalisering av skolen?) Når det gjelder krav til utearealer som ble omtalt av rådmannen, må det være mange skoler som ikke tilfredsstiller disse kravene, noe som også ble nevnt av Egil Udnesseter i EUB onsdag 3. mai. Det kan man observere ved å se hvordan skoler i mer sentrale strøk er lokalisert og utformet. Ofte er det en eldre skolebygning i flere etasjer, ikke ulik Vilberg skole, med høye vinduer og etasjer. Omkring ligger nybygg fra ulike perioder for å møte nye behov og større elevkull. De gamle skolehagene er ofret for nye bygg eller utvidelse av skolegården, men den opprinnelige skolebygningen står det som et minne om fortidas syn på skolen som en viktig institusjon i samtida og for framtida.

Vilberg skole ligger i dag sentralt i Sundet/Vilberg, slik en skole skal være plassert, sentralt i bebyggelsen og i barnas nærområde. Mange er opptatt av de utfordringene trafikken skaper rundt skolen når skoledagen begynner og slutter. Men dersom skolen blir plassert utenfor sentrum, kan det resultere i økt trafikk. Flere elever vil få lengre veg til skolen, noe som kan føre til mer kjøring til og fra skolen. Bussene vil gå som før, og holdeplassene vil legges der den nye skolen bygges. Det er vel en sjanse for at nissen følger med på lasset?

Vilberg skole ble bygd i 1923 og har sjeldne estetiske verdier. I NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) sin rapport 12/2017, bestilt av Eidsvoll kommune, anbefales det å rive tilbygget, å sette skolebygningen i stand og at parken foran bygningen må beholdes. Dermed beholdes bygget og parken med opprinnelig utforming. Flere har skrevet om arealene kommunen disponerer vestover. Her må det vel være mulig å utnytte arealene slik at skolen tilfredsstiller framtidas behov for moderne skoler, både bygningsmessig og for uteområdene. Vilberg skole har en sjel fra 1923. Mange i Eidsvoll har gått på skolen, og mange barn har foreldre og kanskje besteforeldre som har gått på skolen. Dette gir identitet og tilhørighet, noe å være stolte av og noe å vise fram til folk utenfor bygda. Det er bra at NIKU legger vekt på at bygningen har livets rett, men la den bli brukt til skole, det er den bygget for.

Ved å la skolen fortsatt være der den er, skjermes dyrka mark (Tynsåkjordet), skolen plasseres sentralt i tettbebyggelsen og vi lar bygningen leve videre med sitt opprinnelige formål, nemlig skole. Det er en arv å gi videre til framtidas generasjoner.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.