Debatter om skolestruktur og lokalisering skaper alltid sterkt engasjement, og det blir ofte høy temperatur i diskusjonene. Utdanning blir altså redusert til snever distriktspolitikk som fortrenger oppmerksomhet omkring skolens faglige innhold. (Jf. debatten om nye Vilberg skole.)

Det er et offentlig hovedansvar å gi et godt tilbud om utdanning. Likevel er det slik at politikk dreier seg om å prioritere, det vil si velge noe framfor noe annet. Situasjonen i bygda er nå engang slik at kommunen ikke har ubegrensede midler å øse av, derfor vil det være uansvarlig å opprettholde små lokale skoler for enhver pris.

For at elevene skal få ei god utdanning, må skolestruktur, kvalitet og størrelsen på skolen være av en slik art at alle sikres et godt opplæringstilbud. Når lokalpolitikere vil opprettholde små grendeskoler, baserer de seg på geografi og gammeldagse holdninger, mytene rår: («… det har jo alltid vært slik, miljøet er jo så bra på en liten skole, og så videre … bla, bla, bla …). En god skole har faglig sterke og engasjerte lærere og lektorer og gir elevene rammebetingelser som kreves etter dagens læreplaner. Forskning viser at store skoler i all vesentlighet har et høyere karakternivå blant elevene enn i små skoler, dessuten er profesjonaliseringa og fagtilbudet sterkere. (Lektorbladet nr. 2 -2017). Om barna kjører buss til og fra har ingen betydning. De fleste av oss har vel noen ganger i unge år pugga matteleksa i baksetet på en buss på vei til skolen? (Fersk kunnskap dersom matteprøva er i 1. time …)

Eidsvoll kommune må altså ha en skolestruktur tilpassa dagens betingelser, det er helt andre faktorer som spiller inn nå enn for femti og hundre år siden. Slik jeg ser det vil en ny storskole som erstatter de gamle løse mange problemer med den nåværende strukturen. Tenk nytt og bryt med gamle paradigmer og fordommer. Tomter er det nok av i denne grisgrendte bygda.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.