Nærmere tusen førsteklassinger hørte klokka klang for første gang i Eidsvoll, Nannestad, Hurdal og Ullensaker. Blide, håpefulle, bekymringsløse og forventningsfulle seksåringer – for mange den største dagen i deres liv fram til nå.

Samtidig var det også første skoledag for både ungdomsskole- og videregåendeelever. Ekstra spesielt var det for elevene ved Jessheim videregående skole som ble møtt av en splitter ny skole – 25.000 kvadratmeter skreddersydd for trivsel og læring de neste tiårene. Heldigvis slapp elevene å bli møtt av adgangskontroll og sikkerhetssluser på den nybygde skolen.

På Bjørnholt videregående skole på Nordstrand i Oslo har de nemlig innført adgangskontroll denne høsten. I praksis betyr dette at alle elever og ansatte viser adgangskort for å få slippe inn. – Det ville vært fint om alle skoler kunne vært åpne, men vi har hatt flere uheldige episoder og trusler om vold hos oss, sier rektor Else Birgitte Roscher-Nielsen ved Bjørnholt videregående skole til Aftenposten. – Det er beklagelig at man må ha adgangskontroll i vårt samfunn, på vår skole. Men vi må ta forholdsregler, sier rektoren.

Trygghet på skolene og elevenes sikkerhet er selvfølgelig svært viktig. Å sette opp porter og sperringer, kontroller og sikkerhetssjekker er vi mer usikre på om dette er rett medisin. Åpenhet, tilgjengelighet og bevegelsesfrihet er prinsipper vi må jobbe for å bevare. Åpenhet i seg selv er med på å skape trygghet.

Om man opplever en økt sikkerhetstrussel mot elevene fra andre elever og ungdomsmiljøer utenfra bør man i stedet arbeide preventivt med forebyggende tiltak som på sikt fjerner problemet og ikke bare stenger det ute. Da er det avgjørende med et helhetlig og tverrfaglig tilbud som sørger for oppfølgning av de unge – med blant annet flere miljøarbeidere, styrket helsesøstertjeneste, skolepsykologer og rådgivere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.