Det å slakte har man gjort siden mennesket måtte ha mat, men i det siste synes det som om det er blitt stadig mer populært å slakte alt og alle, i alle fall når det er ført i pennen av skriveføre journalister i medier over det ganske land.

Det slaktes utspill, man slakter holdninger, man slakter innsatser, man slakter rett og slett alt man ikke liker. Slaktetiden er for øvrig utvidet til å gjelde hele året og fredningsbestemmelser finnes knappest.

Ordet slakting oppfattes vel fra gammelt av som å avlive dyr og klargjøre for blant annet matproduksjon. Eller som Mattilsynet beskriver i sin definisjon av slakt: «Kroppen av et dyr etter avblødning, uttak av innvoller, avskjæring av lemmer, hode, hale, jur mv.»

Nå skal man altså slaktes for sine holdninger, meninger, utspill og innsatser. Andre velkjente synonymer av ordet slakt er for eksempel å avlive, drepe, ekspedere, felle, gjøre det av med, gjøre ende på, gjøre et hode kortere, henrette, kvele, kverke, la hodene rulle, likvidere, lynsje, skyte, slå i hjel, stikke ned, ta livet av eller vri halsen om på.

Dette er altså nå hva man, kanskje ubevisst, legger i ordbruken når man omtaler sine meningsmotstandere og diskuterer saker i media. Eller gjør man egentlig det, eller er det bare en måte for pressen å gjøre sakene sine heite nok i jakten på å skape overskrifter som selger?

Slakter er en egen fagutdanning og fagbrev er en del av yrket for dem som går tungt inn i det. Det er for øvrig skarpe redskaper som benyttes i faget. Bruk av verneutstyr er derfor viktig for ikke å bli av med fingre eller andre kroppsdeler. Derfor blir jeg ganske trist å lese av man slakter folk rundt seg med penn og papir eller avliver de samme folkene med raske tastetrykk på en pc som når ut i verden på sekunder.

Kanskje på tide å tenke seg litt om i ordbruken før de slynges ut i mediene?

Eller for å bruke den folkekjære sangeren Stein Ove Bergs klok ord: – Selv om sverdet ditt ble en blyant, skal du bruke det som en mann.

Knut Gundersen Hansen
Jessheim

LES OGSÅ: Ikke griseslakt, men grisejakt - én hadde griseflaks og slapp unna

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.