Polio er nå i ferd med å bli utryddet over hele verden. Og det er Rotary – sammen med blant annet WHO, UNICEF og Bill and Melinda Gates Foundation – som kan tilskrives æren for det. Arbeidet mot denne fryktede sykdommen, som kan føre til lammelse og død, startet i stor skala i 1979. Den gangen ble 350.000 mennesker angrepet hvert år. Nå er tallet nede på noen titalls nye utbrudd i tre–fire land.

Trolig finnes det ikke noe annet eksempel på at en frivillig organisasjon har bekjempet et så stort samfunnsproblem så effektivt! Dessverre finnes ingen kur mot sykdommen, men vaksinen – som ble utviklet på 1950-tallet og som nå er ytterligere forbedret – må gis før et polioangrep, og virker preventivt. Gjennom programmet er milliarder av barn blitt beskyttet mot angrep av viruset og å bli påført store lidelser.

Men det har kostet. Over hele verden har rotarianere siden 1979 samlet inn flere milliarder kroner til bekjempelse av polio. Og arbeidet er ikke helt over ennå. Så lenge viruset finnes i et land kan det bryte ut en ny epidemi. Derfor pågår vaksinasjonsprogrammet fortsatt. Det vil bli avsluttet først når viruset er helt borte. Selve vaksinasjonen er enkel – to dråper på tungen.

Det vellykkede vaksinasjonsprogrammet mot polio er ett av mange eksempler på Rotarys internasjonale arbeid. Dette arbeidet kommer i tillegg til det de enkelte lokale klubbene, også her i distriktet, gjør for lokalmiljøet.

 Foto: CDC Global/CC BY 2.0/Flickr.com

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.