Det er kommunene som har ansvar for sosial boligbygging. Gjør Ullensaker kommune nok for å skaffe betalbare boliger til alle?

Det er forskjellige muligheter som kan bidra til rimelige boliger folk kan ha råd til. Ønsker vi at kommunen bygger selv, eller inngår kontrakter med utbyggere? Trenger vi flere utleieboliger, eller skal vi heller stase på rimelige boliger folk kan kjøpe til en overkommelig pris? Bør boligene ligget samlet, eller ønsker vi dem spredt over flere boligprosjekter for å unngå «ghettofisering»? Hvor ønsker vi å legge sosiale boliger?

Hva slags politikk

Hva slags politikk skal vi føre for å motvirke den sterke veksten i boligprisene? Hvordan kan vi få det til at ungdommer får fast jobb til en lønn som gjør det mulig for dem å kjøpe seg en bolig?

Dette er et viktig og komplekst tema. Og jeg håper innlegget mitt kan bidra til at politikerne i Ullensaker inkludert undertegnede blir ansvarliggjort for tydelige veivalg innen boligpolitikk, som henger tett sammen med byutvikling og tjenestetilbudet. Hva sier så en stor utbygger, som OBOS til dette:

«Jo, Norge trenger en sosial boligpolitikk fordi OBOS ER TUFTET på ideen om at vanlige folk i Oslo skal ha mulighet til å skaffe seg sin egen bolig, alene eller sammen med andre. Sosialdemokratiet i Norge tok opp i seg disse ideene og gjorde det til bærebjelken i norsk boligpolitikk etter krigen. Gjennom en kombinasjon av billige lån fra Statens Husbank, billige tomter fra kommunen og et byggende OBOS reiste det seg i løpet av noen tiår titusenvis av boliger. Folk med alminnelig lønn og kjøpekraft fikk oppfylt sine boligdrømmer, og fikk ta del i velstandsutviklingen.»

Framtidsrettet boligpolitikk

En annen aktør som taler til fordel for sosial boligpolitikk er LO. De etterlyser mer sosial boligbygging og sier følgende:

«En framtidsrettet boligpolitikk må ikke minst være en politikk som sørger for at ungdom i etableringsfasen kommer seg inn på boligmarkedet, men det må også være en politikk som gir stimulans til fornyelse og vedlikehold av de boliger og bomiljøer som allerede er bygd, sa sekretær Per Gunnar Olsen i LOs ledelse.»

SV ønsker seg en kontollert utbygging og er negativ til mer utstrakt utbygging av leilighetskomplekser i Jessheim sentrum

Rask utvikling

Jessheim utvikler seg i rasende ukontrollert tempo og brer seg utover, men flere leiligheter gir ikke lavere boligpriser. SV vil derfor holde styr på boligveksten i kommende periode. Vi ønsker en situasjon med større sosial bærekraft.

Det vil si at de med lavere inntekt også skal ha mulighet til å bo i indre by. Det private boligmarkedet i Ullensaker tar ikke hensyn til sosiale forhold fordi den kun styres av profitt. Ullensaker kan og bør heller ei løse Østlandets boligutfordringer. Derfor vil SV arbeide for en mer politisk korrekt styring av byutviklingen og ikke overlate til det private markedet å sette krav og premisser.

Sunn utvikling ligger ikke i at utbyggere bare bygger flere leilighetskomplekser. SV ønsker ingen uhemmet boligbygging. Derfor er det viktig at den byggingen som finner sted er variert, målrettet og ivaretar alle grupper i samfunnet; også de svake.

SV vil også prioritere bygging av rimelige boliger, kommunale utleieboliger og andelsleiligheter med lave innskudd. På denne måten kan vi skaffe et hjem til flere inntektsgrupper i kommunen og på denne måten føre en politikk for de mange, ikke for de få.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.