En matfestival viet kjøttfrie alternativer. Selv om arrangementet ikke medførte trafikkaos i området, var det en jevn strøm med interesserte som fant veien til matfatene. Enkelte hadde reist i timevis.

Interessen for plantebasert mat er økende. Matvarekjedene rapporterer om økt etterspørsel etter vegetaralternativer. En «trussel» for kjøttprodusentene utgjør nok dette ikke, men det er heller ikke slik at alle som tester ut disse produktene nødvendigvis har noe ønske om å bli heltids vegetarianer eller veganer. De er derimot nysgjerrige. Kanskje har de også forstått at dagens kjøttforbruk ikke er uproblematisk.

Noen velger bort kjøtt begrunnet med dyrehelse. Vi skal ikke avfeie det, industriell matvareproduksjon har negative sider, selv om man i denne sekkeposten putter inn alt fra sauer på utmarksbeite til dyr som tilbringer hele sitt liv innendørs. Klimagassutslipp fra husdyrproduksjon er heller ikke uproblematisk på verdensbasis. Klimaavtrykket fra norsk kjøttproduksjon isolert sett utgjør imidlertid ikke all verden. Klimaeffekten av én kjøttfri dag i uka et helt år tilsvarer en kjøretur på 25 mil, viser beregninger gjort for NRK. Noen bilfrie dager kan kanskje være et fullgodt alternativ?

Det viktigste agrementet, slik vi ser det, for å redusere kjøttforbruket, er helse. Litt forenklet bør vi spise mer grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Én kjøttfri dag i uka er en god begynnelse. Ideelt sett kombinert med fiskemiddager enkelte andre dager.

Det kostholdet altfor mange av oss har i dag gir økt risiko for fedme, ulike typer kreft, diabetes og en rekke andre livsstilssykdommer. Å gjøre noe med kostholdet krever ikke all verdens innsats. Det handler først og fremst om å ville det. I den forbindelse har vi et siste argument for å spise mer vegetarmat, som heller ikke bør avfeies: riktig tilberedt kan man risikere at det smaker godt!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.