I statistikken skjuler det seg to hydrogenbiler, ellers er det snakk om ordinære elbiler. Ingen enkeltmåneder er det solgt flere elbiler enn denne.

Interessen er ikke noe mindre lokalt. Aasen Bil på Minnesund forteller til EUB at elbiler allerede står for en tredel av omsetningen. – I 2012 måtte vi overbevise folk om fordelene, i dag er det nesten motsatt, forteller daglig leder Geir Enderud i Bavaria Gardermoen.

Det er ingen tvil om at dette har vært en villet politikk. Selv om motivasjonen for å kjøpe elbil varierer fra person til person, er det nok flere som har valgt strøm av økonomiske årsaker enn frykten for akselererende klimaendringer. Faren framover er at veksten stopper opp hvis for mange av elbilfordelene blir faset ut. I Danmark falt salget av elbiler, inkludert plugin hybrider, med hele 60 prosent første kvartal 2017 sammenlignet med første kvartal året før som en direkte følge av at subsidiene ble fjernet. Nå ligger vi ikke an til like store endringer i Norge i nærmeste framtid, men det viser at markedet fremdeles er sårbart.

Samtidig er det en del trender i tiden som gjør at nullutslippsbiler likevel kan ha en strålende framtid, selv om markedet etter hvert må klare seg uten økonomiske støttehjul. En årsak er at avgiftssystemet gjør det stadig mindre attraktivt å kjøre og kjøpe biler som går på fossilt drivstoff. Et enstemmig storting har stilt seg bak ønsket om å fase ut fossilbiler fra 2025. Foreløpig er det mest snakk, da verken Arbeiderpartiet eller Høyre ønsker å lovfeste utfasingen, men det peker likevel ut en kurs.

Lørdag fortalte vi om Birger N. Haugs planer om å etablere ny bilforretning i Gardermoen Næringspark. – Vi må ta inn over oss at politikerne vil ha bort bensin og diesel, sier styreleder Carl-Einar Haug til EUB. Målet er derfor å bygge et annerledes bilanlegg som tar hensyn til dette. Bilforretninger som ønsker å være en del av framtiden, er nødt til å tenke i disse baner. Skal de overleve.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.