De siste dagene har vi både kunnet lese redaktør Aarli-Grøndalens bekymring for at investorene ikke skal få herje fritt, og Jan Arne Sandholtbråtens noe tendensiøse overskrift «Foreslår å verne ’halve’ Sundet».

Aarli-Grøndalen føler frykt for sentrumsdød og har stor omsorg for investorene som vil bytte ut de siste rester av historisk bebyggelse. Det er rørende. Men har han vurdert kostnaden ved å slette hele Sundets særpreg? Skal vi begå de samme feilene som ble gjort på 60- og 70-tallet i dag? Har vi ikke lært noe?

De gjenværende gamle husene i Sundet er råstoffet som vi lager et godt sted ut fra. Ikke noe vi skal hive på båten fordi noen vil inn og tjene raske penger, eller fordi det er noe i Sundet som ikke fungerer i dag. Jeg tror vi heller må spørre oss om det er den nye eller den gamle bebyggelsen som er problemet for Sundet.

Å etterligne kjøpesentre eller nyere steder som er blottet for egenart er ikke oppskriften for Sundet. Når Aarli-Grøndalen viser til at Sundets problem er lite egnede lokaler tror jeg han er på villspor. Det hadde vært interessant om redaktøren kunne vise til eksempler på steder som har fått oppblomstring og byliv fordi de har erstattet historisk bebyggelse med steril og billig hyllevare-arkitektur. De vil jeg gjerne se.

Femell-gården og flere andre bygg i Sundet utgjør en del av et gateløp som er ganske intakt og helhetlig. Dette har vært klart og tydelig beskrevet, allerede i verneplanen fra 2007. At bevaringsverdien er høy her burde ikke komme som noen overraskelse verken på EUB eller eiendomsinvestorer. Det er jo nettopp derfor man har slike planer. For å hindre usikkerhet for investorer og for å unngå uheldig spekulering i eiendom.

I november 2016 hadde jeg innlegget «Femell-gården og vår felles historie» på trykk i EUB. Der advarte jeg mot hva vi kan forvente oss av triks fra investorene framover. Jeg skrev blant annet: «De vil påstå at prosjektet ikke blir økonomisk lønnsomt hvis de ikke får rive Femell-gården. Jeg blir ikke forundret om de stiller et ultimatum; hvis vi ikke får rive Femell-gården blir det ikke noe utbygging i det hele tatt.»

I EUB 18. september 2017 kan vi lese:

– Kan vi ikke ta med Femell-eiendommen, tror jeg personlig at utbyggingen blir for liten til at det kan bli noe av planen, kommenterer Eivind Olsrud.

Selvfølgelig. Dette er et velkjent triks som brukes over hele landet når investorer går inn i våre steder og byer. Det er tross alt jobben deres å få penger til å vokse. Og det er et legitimt mål for dem. For all del. Men vi må huske på hva som ikke er en del av deres forretningsplan. De skal ikke sørge for at Sundet skal være et trivelig sted. De har ikke ansvar for at Sundet fylles med byliv. De bryr seg ikke om midtbygdas sentrum er et sted med synlig historie og kulturell dybde. Men det burde kanskje Aarli-Grøndalen gjøre?


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.