Det var torsdag ettermiddag at en tilfeldig forbipasserende fant kvinnen noen hundre meter nord for ferista ved Lesja i Gullverket. Hun lå midt i veien, og på sykkelen viste en liten skjerm hvor mange sekunder hun lå bak egen personlig rekord på segmentet Gullverkvegen 10 Climb. Kvinnen kunne ikke gjøre rede for seg, men mumlet gjentatte ganger «stopp Strava, stopp Strava». Helsepersonell som kom til stedet, hadde med seg gel, bars og ringer og fikk syklisten på beina igjen. Hun gikk da med på å bli sendt til Strava-avrusing.

– Dette er noe vi ser stadig oftere, bekrefter ambulansesjåføren som kom til stedet.

– Middelaldrende mennesker i lycra stuper over sykkelstyret etter for store doser Strava. Dette er en skremmende, ny trend.

STRAVA

Strava er en app som kombinerer fire faktorer: tid, gps, puls og høydemetre. Etter sykkelturen kan syklisten se hvor han eller hun har syklet, hvor fort og med hvor høy puls. Strava deler turen opp i biter – segmenter – hvor det er mulig å sammenligne egne prestasjoner med andres. Det er i segmentene den ivrige syklisten kan se egen fremgang, og ikke minst hvordan han eller hun sykler sammenlignet med andre.

– Strava sammen med konkurranseinstinkt og et lite snev av asberger er en ekstremt farlig kombinasjon, sier forskere ved Olympiatoppen.

– Det forvandler trauste mosjonister til semiproffe monstre som sammenligner seg selv med Dag Otto.

VANLIGERE ENN EPO

I sykkelmiljøet lokalt er ingen overrasket over beskjeden om at syklisten er lagt inn.

– Du merker det jo veldig fort, sier en syklist, som vil være anonym.

– Det blir fryktelig mye snakk om segmenter, pulssoner, terskelwatt og relativ effort. Når folk kjenner alle segmenter i området og vet hvem som er KOM der [King of the Mountain, altså hvem som har bestetid, red.anm.], er det jo fare på ferde. Hun som ble lagt inn nå, har lenge vært en av de verste.

– Er det flere i sykkelmiljøet som driver med Strava?

– Ja, ærru gæren. Alle gjør det. Det er ingen hemmelighet. Strava er mye vanligere enn hva EPO var på 90-tallet.

Syklisten vi snakket med, er kritisk:

– Som andre avhengighetsskapende apper starter Strava forsiktig, med billige løsninger alle kan bruke. Så baller det på seg med større doser man må betale for. Dette er kalkulert fra utviklernes side. Syklister som stuper i bakken er et direkte resultat av en kynisk digital utvikling.

AVRUSNING

Avrusningen av Strava-avhengige finner sted ved Olympiatoppen på Sognsvann. Her legges brukerne inn med utsikt mot Toppidrettssenteret. Det første trinnet er å skifte ut Strava med Endomondo.

– Endomondo kan sammenlignes med metadon, sier en overlege ved klinikken.

– Det gir brukerne en oversikt over gps og tider, men uten den overveldende datamengden på Strava. Etter hvert er målet å rehabilitere disse utøverne til å gå på tur for moro skyld og å lytte til kroppen. Ved å ha klinikken ved siden av Toppidrettssenteret håper vi de vil oppdage forskjellen på seg selv og Dag Otto – og at de vil innse at de aldri kommer til å sykle Tour de France. På lang sikt er målet at de skal kunne stoppe og slå av en prat med folk de møter når de er ute og trener.

– Har noen pasienter blitt så bra?

– Ikke ennå. Men vi håper det bedrer seg når de nærmer seg 60.

FLERE INVITERT FRA CHRISTINE:

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.