Så har jeg vært ute og flydd igjen, med fly. Etter hvert er flyturer blitt noe jeg gruer meg til. Ikke fordi jeg ikke liker transportmetoden; den er faktisk ofte både interessant og behagelig. Men det er alt i forkant og etterkant jeg absolutt ikke kan utstå. Oppmøte minst en time før avgang. Gangtur til marsjmerket før en kommer til utgang.

Men før det o’ skrekk og gru: Kø, kø før røntgenkontroll av meg og en smule medbrakt habengut. Har du med deg kremer, tannpasta eller annet, spør kontrolløren. Nei – jeg er på dagstur. Har du med deg PC må den tas ut og legges i kurven alene. Av med klokke, mobil, belte og om jeg kan være så snill å ta av meg jakken? (Jeg oppfatter ikke at jeg har noe valg) Jakken er en tynn draktjakke som jeg denne dagen har en bluse under så det går greit, men kontrolløren vil ikke gi seg på at jakken skal ligge under PC-en. Nei! sier jeg – jeg vil ikke ha jakken krøllet. Så blir det lagt i en egen boks.

Det piper i perleporten. Sannsynligvis skoene. Kontrolløren insisterer på at jeg skal gå i sokkelesten hvor alle andre går med gatesko. Urenslig, sier jeg, svært urenslig. Overtrekkssokker er ikke for hånden, så føttene mine må utsettes for alt andre skosåler har samlet opp på gater og streder. Skoene blir sendt i egen kurv og jeg må stå med armene opp og skreve med bena for ytterligere undersøkelse ved hjelp av en pinne. Høyst uverdig!

Under denne kontrollen prøver jeg febrilsk å holde øye med tingene som er sendt på transportbånd gjennom røntgen. Undersøkelsen tar tid og kurvene mine går langt av gårde. Selvsagt ville det være mulig å stikke av med både PC og annet.

Jeg finner det hele og får samlet meg igjen. Marsjen tar til. Men hvor er klokken? Armbåndsuret er borte! Jeg løper tilbake og gir klar melding til kontrollørene. Den ene løfter opp trau som er stablet opp og du store under: Armbåndsuret mitt ligger der – jeg var redd jeg aldri kom til å se det igjen.

Grunnen til at jeg glemte klokken er at jeg ikke er høy nok til å se hele kurven uten å bøye meg over disse. Klokken lå inntil kanten på trauet og var ikke umiddelbart lett å få øye på. Hjertebanken legger seg noe. Men sinnet stiger.

Alt dette må jeg og alle andre flypassasjerer gjennomgå fordi ekstremister, gjerne på religiøst grunnlag, kan finne på å ville kapre og endog ødelegge fly. Det slår meg at mennesker i vår kulturkrets må være særdeles tålmodige som finner seg i stressende, frustrerende og noen ganger ydmykende behandling fordi noen få der ute ikke vil oss vel.

Vi har tydeligvis akseptert at disse kontrollene er til «vårt eget beste». Men hva om vi slutte å finne oss i å bli ydmyket på denne måten?

Det finnes andre metoder …

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.