Godt etablert kunnskap og forskning viser at alle elever trenger sunn mat for å opprettholde energi og konsentrasjon gjennom skoledagen. Vi vet også at flere barn ikke har med seg matpakke.

FrP sier at dette er noe foreldre fint klarer selv. At alle foreldre vil det beste for sine barn. At skolemat er en del av basisomsorgen. Dessverre er dette en altfor enkelt framstilling av et problem i Ullensaker.

Mat-fattigdom

Vi hører mange historier om mat-fattigdom i Norge, og vi vet at det er mange fattige barnefamilier i vår kommune. God og sunn skolemat, som i tillegg er gratis, vil være et av de mest målrettede tiltakene mot barnefattigdom vi kan gjøre. Som SV tidligere har påpekt er det dessverre mange foreldre i Ullensaker som ikke har råd til å prioritere en gulrot eller et eple i matpakka hver dag. Til tross for at de ikke mangler kunnskap om at det er bra, eller ønsker det beste for sine barn.

Silje Elisabeth Skuland, forsker for SIFO ved Oslo Met, forklarer at matpakka synliggjør hvor du kommer fra, både økonomisk og etnisk. I en sårbar alder, hvor man ikke ønsker å bli tvunget til å skille seg unødvendig ut fra andre, kan dette oppleves stigmatiserende.

VELFERDSKOMMUNEN

I vår kommune er dette ekstra viktig å ha i bakhodet når vi utvikler vår politikk og uttaler oss. Dette virker det som om høyresiden og FrP glemmer. Velferdskommunen Ullensaker kan ta seg råd til både flinke lærere og gratis skolefrukt. 5-10 kroner per elev reduserer ikke lærerbehovet, men metter magen til et barn; noe som er nødvendig hvis alle gutter eller jenter skal følge med i timen.

Vi vet at når barn får servert samme mat, skaper det et helt annet samhold, enn om man har med hver sin, eller mangler, matpakke. Vi har også sett at foreldre konkurrerer i å sende med barnet «den mest populære matboksen», fordi den skal skille seg ut. Skolemat vil tydelig bidra til å styrke fellesskapet, og bryte ned fordommer blant barn og voksne om godt kosthold.

Når vi vil at alle barn skal ha like muligheter i skolen, er svaret enkelt. Ullensaker SV vil arbeide for å innføre en skole med gratis, sunn og god mat, også på barneskolene. En politikk for de mange, ikke for de få.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.