I dag betaler konsumenten én krone for en plastpose. Ny pris blir da 1,50 kroner.

Produksjon av en pose koster maksimalt 15 øre. Så bransjen har over mange år hatt god fortjeneste på denne forurenseren. Hvor forurensende plastposer er, vises ved den stakkars hvalen som strandet på Vestlandet, med magen full av plastposer.

Mitt forslag er at bransjen bruker hele overskuddet ved plastposesalg til opprydding langs norske strender og i naturen for øvrig. Når 50 øre gir 400 millioner kroner pr. år, vil forenklet én kroner pr. pose gi 800 millioner kroner. Totalt vil fondet gi anslagsvis drøyt én milliard kroner pr. år.

I dag bruker staten 35 millioner kroner til opprydding. Hvis staten tok ansvar og matchet handelsnæringen med ytterligere én milliard, ville vi kunne ha to milliarder til rydding av plast årlig.

Det ville monne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.