Samtidig truer nå en mulig boligboble fordi spekulantene kjøper og selger i stort tempo. Faller prisene raskt kan det ødelegge ved å gi mange familier høyere renter.

Bolig skal være noe å bo i, ikke noe å spekulere i. Det er på tide å skape mer ro og stabilitet i boligmarkedet, og sikre unge muligheten til å eie sitt eget hjem. Det er på tide å skatte boligspekulantene og bruke pengene på boliger for folk flest.

En kvadratmeter koster 34.400 kroner på Øvre Romerike. Unge og fattige har knapt råd til et halvt bad. Det gjør at de tvinges ut på leiemarkedet, selv om de taper penger der på sikt. Det er dyrt å være fattig.

Hver eneste måned sparer du mindre enn du ønsker fordi mye går til leie i stedet. Samtidig øker boligprisene fortere enn du kan spare, og drømmen om egen bolig blir fjernere for hvert år som går.

Samtidig som boligmarkedet er en katastrofe for noen, er den blitt en gullgruve for andre. Det er få ting investorene tjener mer penger på enn boliger.

13,1 prosent av boligene i Ullensaker er eid av boligspekulanter. 11,2 prosent i Eidsvoll, 9,6 prosent i Nannestad og 18 prosent i Hurdal. Da teller vi ikke med alle leilighetene unge eier sammen med foreldrene for å kunne komme seg inn på boligmarkedet. Vi teller kun boliger heleid av folk som allerede eier andre leiligheter.

Bolig har gitt spekulantene nesten garantert prisvekst og de får rentefradrag for hver eneste bolig de eier. Derfor har de flyttet pengene ut av næringslivet og inn i boligmarkedet. Det har gitt et ustabilt boligmarked med skyhøye priser, og de laveste investeringene i næringslivet på mange tiår.

Derfor advarer OECD, IMF og økonomene om at norsk økonomi står i fare. At boligpolitikken som hjelper boligspekulantene ødelegger for folks mulighet til å eie eget hjem.

Det er urettferdig at boligspekulanter skal få tjene seg rike på å eie 30 boliger (sponset med rentefradrag fra staten) samtidig som unge på Øvre Romerike ikke får seg et hjem.

Bolig skal være noe å bo i, ikke noe å spekulere i. Dagens politikk gir fare for boligboble, den kutter investeringene i næringslivet og den gjør at unge og fattige ikke får eie sitt eget hjem.

Derfor er det på tide å innføre en skatt på boligspekulanter. Det vil gi mindre spekulanter i boligmarkedet samtidig som det vil gi penger vi kan bruke på å bygge flere boliger for folk flest.

Det er mange ting som må gjøres for å rydde i boligmarkedet, men et godt sted å starte er å kreve at boliger er for folk, ikke for å tjene penger.

Det er på tide å tørre å ta tilbake styringen over boligmarkedet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.