Han snakker om «de freidige, frekke, egoistiske, aggressive og dømmekraftsvake». Snakker han om deg og meg, eller om alle de andre når han påpeker at kjørefeil, fart og forbikjøringer skaper de fleste farlige situasjoner og trafikkulykker i Norge?

Han provoserer nok når han hevder at disse situasjonsskaperne oftest er «skråsikre og frekke mannlige bilister mellom 40 og 60 år».

Ulykker skjer svært ofte, hevder han, på grunn av tre faktorer: «Adferd. Adferd. Adferd».

Har han rett?

Er det slik at syklistene er «pesten på to hjul», hevet over enhver plikt til å vise hensyn og forsiktighet ved sykling på fortau og gangsti? For ikke å snakke om ureglementær sykling over gangfelt og mot rødt lys.

Er det slik at vi bilister fortjener karakteristikken som egoistiske bilbøller uten evne og vilje til å opptre hensynsfullt og skikkelig i trafikken?

Har vi helt glemt at det er en spak ved rattet til å vise tegn inn og ut av rundkjøringer for å bidra til sikker og smidig kjøring?

Bildet er nok nyansert og på langt nær alle, verken bilister eller syklister, fortjener karakteristikker som Åmås fremsetter i nevnte artikkel. Vi synes vi tar hensyn og er sindige både bak sykkelstyre og ratt. Ulykkesstatistikken tyder dessverre på noe annet. Kanskje det er grunn til for noen hver av oss, å tenke gjennom både kjørestil og kjøreadferd.

Slapp med skrekken

Til sist et skrekkens eksempel: Jeg kom kjørende i nordgående retning over «Verken-sletta» og møter en sørgående kø i den slake svingen mot Johnsrud. En bil legger seg kjapt ut av køen, rett mot meg. Tre biler i bredden – ikke stort mer enn en papirtykkelse mellom oss.

Var forbikjøringen forårsaket av ren irritasjon over 60-kjøreren fremst i køen? Selvfølgelig var forbikjøringen helt uansvarlig, men kategorien lusekjørere bør også tenke seg skikkelig om. De kan være like farlige i trafikken som de som trykker for kraftig til på gasspedalen.

Skrekken satt i meg mange dager.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.