Mens de fleste av oss ennå har nok med å komme oss fra frokost til kvelds i den varmeste sommeren i manns minne, lakker det likevel ubønnhørlig mot høst. En høst mange eidsvollinger vet vil bli avgjørende for Sundets framtid, alt avhengig av hvilke løsninger våre folkevalgte lander på i behandlingen av Områdeplanen for Eidsvoll sentrum.

Det er uvisst hvor mange som har lest alle sakens dokumenter. Så omfangsrikt som sakstilfanget er, kan det vel være at innbyggerne og også politikerne har hatt behov for å gjøre seg noen snarveier. Det er nok en fare for at engasjementet folk flest har vist til nå har vært begrenset av både mengde og språk i alle dokumentene som er lagt fram til nå.

Det betyr imidlertid ikke at vi er likegyldige til hva som blir Sundets framtid.

«Sundet dør» later til å være en alminnelig oppfatning. Da følger det at det må bygges mer, tettere og høyere slik at det blir flere folk som sokner til Sundet og som kan skape liv og røre. Særlig er det visst viktig å få mer handel i sentrum.

Javel? Er det ikke snarere slik at det er etablert en hel liten bydel rundt Vormvik og over mot Gruemyra de siste årene? Parallelt med det har butikk etter butikk i sentrum blitt lagt ned. Hvor er den beviselige sammenhengen mellom flere folk, flere butikker? Så langt har det i alle fall ikke fungert slik man gjerne ville.

To forhold gjør at det er grunn til å sette spørsmålstegn ved teorien «flere folk, flere butikker». Det ene er selvsagt at det er kort avstand til rike handelssentra på Råholt og Jessheim. Det er unødvendig i dag å peke på det faktum at folk forflytter seg kjapt mellom så korte avstander.

Det andre er et internasjonalt fenomen, senest stadfestet gyldig også for Norge i Dagens Næringsliv 17.07. Nyetableringer i varehandelen går ned. Det er for dyrt å etablere seg og butikkhandel generelt er på vei ned når en ser bort fra matvarer og andre daglige nødvendigheter. Nettet overtar for butikkene, de som fortsatt eksisterer blir show-rooms der vi prøver klær og sko for så å gå hjem og handle det vi prøvde på nettet. Verdens en gangs største storsenter, Mall of America, har ligget dødt og forlatt i flere år allerede. Butikkdøden i England er allesteds nærværende.

Kanskje er det på tide å gå en ny runde? La Råholt få være vårt handelssentrum og nøye oss med matbutikker, et par blomsterbutikker, apotek og frisører? La Sundet være et sted folk bor? Og la oss selv og våre gjester dra sjøveien og landeveien for å rekreere her, vekk fra kjøpejaget? Det vil ikke den kortsiktige profittjegeren betale for? Kanskje det da ikke er disse vi vil ha i Eidsvoll?

En ting er sikkert, 50-tallet med sine trofaste og lojale Eidsvollskunder kommer aldri tilbake. Nå må vi planlegge for en framtid vi ikke helt ser hvordan kommer til å bli.

De sier det er nå eller aldri. Det tror jeg ikke noe på. Vi er Østlandets best bevarte hemmelighet, en indrefilet trafikkmessig og beliggenhetsmessig. Det er politikerne som setter rammene for hva Sundet skal bli. Ta grep!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.