Mange mennesker går rundt med «vondter» og smerter i muskler og skjelett i årevis uten å undersøke om de har en revmatisk diagnose. Å sette diagnose fører til behandling og tiltak slik at man får et bedre liv. Norsk Revmatikerforbund (NRF) har en klar oppfordring på Revmatikerdagen 12. oktober: Bestill legetime og sjekk deg!

Mennesker med revmatisk diagnose har ofte vagere symptomer og det er vanskeligere å stille diagnose enn ved andre sykdommer. De blir oftere mistrodd av fastlegen og kommer senere til spesialist enn «friske» og andre kronikergrupper. Det viser en ny landsomfattende undersøkelse utført av TNS Kantar, på oppdrag av blant annet NRF.

Konsekvensen av sen diagnostisering er for mange et liv med smerter, stivhet og redusert livskvalitet. Mange får økt sykefravær eller blir uføre. Dette kan for forebygges hvis det blir satt diagnose på et tidligere tidspunkt. Derfor er «tidlig diagnostisering» på dagsorden på Revmatikerdagen 12. oktober. Et svært viktig tema for neste generasjon med revmatiske sykdommer!

Visste du at:

  • Én av fire nordmenn har muskel- og skjelettplager.
  • I Norge lever over 300.000 mennesker med revmatiske diagnose. Mørketallet på udiagnostiserte er mye større.
  • Norsk Revmatikerforbund jobber for å bedre hverdagen til de med revmatiske sykdommer.
  • I Europa kunne over en million flere mennesker med revmatisk diagnose vært i jobb dersom de hadde fått diagnose og behandling tidligere (kilde: Eular).

Tre av fire med diagnosen fibromyalgi lever uten å ha fått diagnose. Gjennomsnittstid for å få satt diagnose er i Europa gjennomsnittlig fem år.

Muskel- og skjelettsykdommer koster det norske samfunn om lag 94 millioner kroner i året i form av sykmeldinger og uføretrygd. Det utgjør den desidert største kronikergruppen i Norge. Det er den sykdommen som rammer flest og koster mest. Det trengs helhetlige pasientforløp og tidlig diagnostisering for denne kronikergruppen!

NRF jobber for at revmatiske diagnoser skal bli prioritert innen forskning, behandling og rehabilitering. Vi jobber for at muskel- og skjelettsykdommer skal komme høyere opp prioriteringslisten til politikerne og helsepersonell, både på kommunal- og på landsbasis. Det vil gagne både samfunnet og enkeltindivider.

Har du vondt i muskler og skjelett? Ikke la det gå for lenge, – sjekk deg!

Besøk gjerne vår stand på Jessheim Storsenter eller Romerikssenteret på Kløfta torsdag 12. oktober.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.