– Sønnen min bygde om huset, trengte penger og ville selge bilen. Da slo jeg til, humrer 77-åringen.

Få – om noen biler – vekker mer oppmerksomhet i et gatebilde. Folkevogn boble, er nettopp det ordet skulle tilsi: En folkelig og populær bil som har festet seg i sjelen til folk.

– Jeg betalte 40.000 kroner for den. Det protesterte jeg ikke mye på. Den har snart gått 100.000 kilometer, og gir mange minner fra barndommen, sier Lindberg.

Den første bilen han hadde var en boble. Den var brukt og ble anskaffet da Nils Magne var 19 år gammel.

– Jeg hadde den til i 1964, og da kjøpte jeg ei ny ei. Som unggutt hadde jeg mange bobler, humrer Lindberg.

– Bilen er viktig for oss

Jessheim-bosatte og NAF-kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen er ikke i tvil om at alle har et spesielt forhold til bilene sine.

– Jeg kjørte veipatrulje i NAF og tok etter hvert over ledelsen og kurset gutta før de reiste ut for oss. Da var det en klar anbefaling fra oss om at det er helt greit å flørte med kona til folk, men si overhodet ikke noe vondt om bilen. Det var en del av kursvirksomheten vi kjørte, humrer Engebretsen.

– Hvorfor er bilen så viktig for oss?

– Den er en kjær ting, og det starter egentlig i kjøpssituasjonen. Min påstand er at folk kjøper bil med hjertet, ikke med hodet. Det er en slags forelskelse, som igjen kan ende opp i en brutal og hard opplevelse. Anbefalingen må være å tenke like mye med hodet og hjertet. Jeg vet for eksempel om folk som klager og bærer seg over bilproblemer og at den stadig må inn på verksted. Likevel velger de alltid å kjøpe det samme bilmerket. Det er et aldri så lite paradoks, sier Engebretsen, som selv kjører en Toyota Avensis 2015-modell og er utdannet bilmekaniker.

Tilbake hos Nils Magne Lindberg i Nannestad er det duket for en aldri så liten prøvetur på veiene i området.

– Aldri noe trøbbel

– Den gikk akkurat gjennom EU-kontrollen. Ny bryter til bremselyset må monteres, men det er bare som en bagatell å regne i den store sammenhengen, sier Lindberg.

– Hva setter du mest pris på med denne bilen?

– Det er aldri noe trøbbel med bobla. Den tar seg også brukbart fram på vinterføre, selv om dette ikke først og fremst er kjent som noen vinterbil. Du sitter ikke akkurat og svetter i den i vinterhalvåret. Det viktigste er nostalgien og minnene den gir fra barndommen, sier han. Rett fra hjertet. De fleste kjøper bil etter det.

LES OGSÅ: – Bilen er stygg og jævlig. Akkurat slik den skal være

Fakta Folkevogn boble

Eier: Nils Magne Lindberg fra Nannestad

År: 1969-modell

Pris: Betalte 40.000 kroner

Kilometerstand: 97.000

Årsak: Går som ei klokke. Gir minner fra barndommen. Pen å se på.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.