I det planlagte Wergelandskvartalet er det på de første arkitektskissene foreslått et tårn på ti etasjer. Om dette fremdeles er med når utbyggerne oversender sine planer til kommunen, gjenstår å se, men at man i dette nye kvartalet vil ønske å bygge høyere enn dagens bebyggelse, ligger vel strengt tatt i kortene.

På den andre siden av Vorma, på den gamle teglverkstomta, ønsker en annen lokal entreprenør å bygge tusen leiligheter. Byggehøyde er satt til maks 15 meter, men ønsket er å bygge høyere. På Lundsjordet på Eidsvoll Verk kommer vi til å få diskusjoner om høyhus. Allerede i dag er antall etasjer et stridstema på Råholt. Jessheim har delvis lagt deler av denne debatten bak seg, samtidig er det enkelte der som mener at man fra starten av burde ha sagt ja til å bygge høyere. Når er det sagt, det er dem som mener det motsatte også.

Om det er riktig å bygge akkurat 14 etasjer på den gamle Rubis-tomta skal vi ikke ta stilling til her og nå, men vi mener at høyhus – eller høye hus – i seg selv ikke er negativt. Det er uvant på et sted som Eidsvoll, som det også var på Jessheim, og noen liker rett og slett ikke høye bygninger. Selv mener vi det handler mer om riktig arkitektur enn antall etasjer. Uten sammenligning for øvrig: Barcode i Oslo ble møtt med sterke protester, i ettertid er det flere av dem som var imot som har snudd.

Å bygge i høyden har også en rekke miljøfordeler – mange kan bo tett på kollektivknutepunkter og mer miljøriktig oppvarming er det også enklere å få til. Som igjen kan gi lavere klimabelastning. Å si at høyhus ikke passer inn på landsbygda blir etter vår oppfatning en avsporing. Områdene rundt Eidsvoll og Eidsvoll Verk stasjon, vil om få år ikke lenger være «landsbygda». Det som trekker folk til vårt distrikt er først og fremst beliggenheten, med kort veg til hovedstad og flyplass. Ikke drømmen om stor hage.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.