Kanskje du var på Bygdequiz i Sundet på torsdag? Nettverket «Vi bryr oss om Eidsvoll» har dratt i gang en quiz som turnerer de forskjellige tettstedene i kommunen. Bøn og Råholt er tilbakelagt og tømt for kunnskap, denne uka var turen kommet til Bakgården i Sundet.

FINALE PÅ VERKET

Men ønske om å bidra til engasjement, trivsel og vekst i grunnlovsbygda, er det bare å rope hurra for initiativet. Målet er at folk skal lære noe nytt om hjemstedet, og at deltakere fra alle deler av kommunen skal møtes til finale på Festiviteten på Verket i november. Men før vi kommer dit, skal spørsmålene stilles på Minnesund, Dal, Finstad, samt i Feiring 1. juni.

KUNNSKAPSTEVLING

Nå er det vel først i nyere tid det begynte å hete quiz. Før het det gjerne spørrekonkurranse eller kunnskapstevling. Uansett benevnelse har familieselskap jeg har deltatt i vært preget av spørsmål. Mang en sosial sammenkomst har blitt reddet (skråstrek spolert) av at man samler seg om nøttene i avisa eller ei spørrebok. Alt etter som hvor mye man har fått med seg av allmennkunnskap nylig, hvordan man takler at de saktmodige overkjøres av de kjappe og høyrøstede, og om man blir stående fast i diskusjon med vriompeisen, som mener fasiten er feil.

SOSIAL ISBRYTER

Finn Bjelke og Viggo Valle har skapt seg gode karrierer på å lirke kunnskap ut av folk på radio, og enhver pub med respekt for seg selv har quizkvelder på plakaten. Quiz er en utpreget sosial aktivitet – til tross for at man i realiteten ikke får snakket sammen om annet enn spørsmålene man får.

Jeg har vært på quiz i 30-årslag og i 60-årslag, med jubilanten som tema, hatt quiz om vennegjengens felles historie på nyttårsfest og quiz som isbryter, bli kjent-lek og rein underholdning i de rareste sammenhenger.

DU SKAL IKKE TRO …

Det er slett ikke verst at en nasjon så tynget av janteloven og angst for å stikke seg fram, har omfavnet quiz med sånn varme. Tradisjonelt er det unorsk å flagge at man kan mye, for vi skal jo ikke egentlig tro vi er noe, kan noe eller veit bedre enn andre. Men lua i hånda duger ikke i quiz, og det er ingen skam å være kunnskapsrik. Og vi er jo samtidig en nasjon av vinnere! Vi har konkurranseinstinkt, det er bare å innrømme at du liker å slå naboen.

EIDSVOLL OG TOTEN

Feringa er i alle fall ikke ukjent med spørrekonkurranser. En gang i måneden arrangerer Kulturdepartementet i Feiringregjeringa quiz på Fløygir. Her nytter det ikke å planlegge på forhånd og sikre deg antatt kunnskapsrike lagvenner. Nei med ønske om å få mest mulig ut av det sosiale, og sikre et inkluderende miljø, trekker man lag ved oppmøtet.

Da er du garantert å komme på lag med noen du ikke omgås til daglig. Kanskje til og med noen du ikke kjenner eller har prata med før. Ikke sjelden slenger det jammen en og annen eidsvolling og totning innom også. Så kan man jo i all vennskapelighet diskutere om det tilfører det lille ekstra eller trekker ned nivået …

Og så bør jeg vel nevne at laget fra Feiring vant quizen i Sundet torsdag?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.