For ikke lenge siden ble vi kontaktet av en ansatt i barnevernet på Romerike. Bakgrunnen var at vi hadde publisert et bilde av personen på eub.no. Et helt uskyldig bilde tatt i en situasjon som ikke hadde noe med jobben til vedkommende å gjøre.

Vi ble likevel pent spurt om vi kunne fjerne bildet. Søkte man etter vedkommende på Google dukket bildet opp. Etter å ha levd med trusler og sjikane i lengre tid, ønsket ikke den barnevernansatte å bli gjenkjent. For å unngå det hadde denne personen systematisk fjernet alle bilder av seg selv fra sosiale medier og andre nettsider. Dette er dessverre hverdagen for mange som jobber i barnevernet.

Ansatte i barnevernet må og skal tåle kritikk. Til dels ganske sterk kritikk. De ansatte må også takle følelsesmessige utblåsninger fra foreldre, spesielt når det er snakk om omsorgsovertakelse eller andre tvangsmessige inngrep. Det de ansatte i barnevernet derimot ikke skal måtte takle, er direkte trusler. Ikke minst trusler og sjikane som blir framsatt igjennom sosiale medier.

I et leserbrev på trykk i papriavisen i dag - og publisert her på eub.no - skriver barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp): «Vi kan ikke tolerere at de som skal hjelpe barn til en bedre hverdag, blir skremt fra å gjøre jobben sin».

Statsråden skriver videre at straffbare trusler og sjikane mot offentlige tjenestemenn skal politianmeldes. Hun påpeker også at endringer i straffeloven gir økt beskyttelse til nettopp offentlige tjenestemenn.

Statsråden har vår fulle støtte. Trusler skal anmeldes. Vi kan ikke komme i en situasjon hvor de ansatte i barnevernet ikke tør å gripe inn av frykt for represalier og vold. Når dette er sagt, offentlige etater som barnevernet, NAV og andre som kommer i kontakt med mennesker i sårbare situasjoner, bør også se på sine rutiner. Det er ikke kun de ressurssvake som i møtet med disse til tider svært tungrodde og overdrevet byråkratiske institusjonene, som føler avmakt. Vi har stor forståelse for at mange blir frustrerte og sinte. Det betyr imidlertid ikke at man har fullmakt til å komme med trusler, om det skjer ansikt til ansikt der og da eller via sosiale medier i ettertid.

Stikkordet for å finne gode løsninger er dialog, og de som må legge grunnlaget for denne dialogen er de offentlige etatene. Vi løser ikke disse utfordringene med endringer i straffeloven.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.