I den forbindelse vil jeg bringe på banen noe kanskje de aller fleste ikke er klar over angående det å bygge ned god matjord, noe som flertallet i kommunen absolutt bør ta hensyn til.

Kun tre prosent av landarealet i Norge består av dyrka mark, inkludert overflate dyrket jord og innmarksbeite. Kun 30 prosent av disse egner seg til dyrking av matkorn.

Ingen EU land har lavere andel matjord enn Norge.

Jordbruksarealet i Norge har økt de siste 25 årene, men matjorda hvor vi kan dyrke korn, poteter og grønnsaker er blitt redusert fordi jord i og rundt sentrum mange steder i Norge har blitt til villaområder og handelssteder, og jordsmonnet er ikke en fornybar ressurs.

Ja, du kan hugge skog å lage et jorde, men det tar mange titalls år før jordkvaliteten der er tilfredsstillende til å dyrke mat i.

Mange tenker sikkert at da kan vi bare importere korn, og det som trengs av mat til Norge, men resten av verden, sliter også med jordvernet.

Hvert minutt forsvinner arealer tilsvarende 30 fotballbaner (!) verden over, ikke bare på grunn av nedbygging, men erosjon, forurensning av jorda, jordras, flom og andre årsaker.

Det som er mest bekymringsverdig er at matjord arealene i Norge reduseres, og befolkningen øker, en dag kolliderer disse tallene, og da er det for sent. Ikke sikkert vi får oppleve det, men det kommer noen etter oss vi må tenke på, slik som våre forfedre gjorde ved å bryte opp skog, og dannet jorder for nydyrking.

Derfor bør flertallet i grunnlovsbygda stå frem som et godt eksempel, tenke seg nøye om og frem over, og snu i denne saken, og la matjorda leve!

Personlig mener jeg at skolen kan bygges der den ligger i dag, elevene må over i moduler/ «brakker» en periode under byggeprosessen. Noe som jeg ikke anser som et problem da jeg selv har hatt klasserom i slike moduler i fire år, og det ble da folk av meg også.

LES OGSÅ: Glem Tynsåkjordet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.