Ullensaker kommune har en null-visjon når det gjelder mobbing. En slik visjon innebærer at ingen barn eller unge skal oppleve mobbing i barnehager, på skoler eller på fritiden.

Til tross for null-visjonen forekommer mobbing også i våre skoler og barnehager. Det arbeides derfor systematisk i alle skoler og barnehager for å forebygge og forhindre at dette skjer. I tillegg er det av avgjørende betydning at vi raskt greier å avdekke dersom mobbing eller krenkelser har funnet sted, og på bakgrunn av det raskt sette inn tiltak som løser situasjonen.

For å sikre elevene denne rettigheten har kommunen følgende plikter: Følge med, gripe inn, varsle, undersøke, sette inn tiltak og dokumentere. I praksis innebærer dette at alle som jobber på skolen skal følge med på at elevene har det bra på skolen. Plikten til å følge med, gripe inn og varsle gjelder like mye for renholdere, vaktmestere, buss- og taxisjåfører, kantinemedarbeidere, lærlinger, assistenter som lærere, skoleledere og assistenter

Hvis en voksen på skolen vet om, eller tror, at en elev blir mobbet, plaget, eller på andre måter ikke har det bra, skal hun eller han alltid:

  • gripe inn og stoppe krenkelsen med en gang, hvis det er mulig
  • varsle ved å si ifra til rektor

Rektor har ansvar for at det blir laget en plan og satt inn tiltak slik at eleven får det trygt og godt på skolen igjen. Dette kalles en aktivitetsplikt.

For å ytterligere sikre alle elever et trygt og godt læringsmiljø har Ullensaker kommune høsten 2017 innført en «mobbeknapp» på kommunens hjemmeside. Ved å klikke deg inn på fanen «Barnehage, skole og SFO», og deretter «Meld fra om læringsmiljø», finner du en varselknapp kalt «Meld fra om skolemiljø». Ved å trykke på denne knappen blir du ført videre til et elektronisk skjema hvor du fyller inn skole, klassetrinn og avsender. Når skjemaet er ferdig utfylt, får du en kode på mobiltelefonen. Legg inn koden og meldingen sendes til rektor ved skolen. Alle opplysninger behandles konfidensielt.

Rektor vil ta kontakt med melder og undersøke saken. Skolen skal ta barn og foreldre på alvor og sørge for at involverte elever blir hørt. Intensjonen med å innføre denne varselknappen er at det skal bli ennå enklere å si ifra, dersom du har mistanke om at en elev ikke har det bra. Det betyr at dersom Ullensaker kommune skal oppnå det som ligger i en null-visjon mot mobbing, er vi avhengig at alle som er involvert i et barns oppvekst står sammen i dette utrolig viktige arbeidet. Dette innebærer ikke minst alle foresatte til elevene i Ullensaker-skolen. Vi oppfordrer derfor alle som har eller kjenner noen som har barn i skolen til å hjelpe oss i arbeidet med å stoppe mobbingen i skolen – bruk gjerne «mobbeknappen» til dette.

Tim Holmvik er hovedutvalgsleder for skole og barnehage i Ullensaker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.