Derfor vil Arbeiderpartiet ha slutt på dagens tungvinte ordning for å beholde førerkortet etter fylte 75. Krav om oppmøte hos fastlegen for å svare på spørsmål en stiller til barnehagebarn, er en unødvendig plaging av friske folk det ikke hefter noen mistanke ved. Det samme gjelder kravet om oppmøte på en trafikkstasjon, som for noen kan ligge mange timer unna.

Hadde systemet vært nødvendig for trafikksikkerheten, hadde saken vært en annen. Men slik er det ikke. Danmark hadde en ordning omtrent som den norske, men har gått bort fra den. Sverige har aldri hatt noen slik ordning. Og Statens vegvesen konkluderer klart i en rapport: Det er ikke grunnlag for å se eldre personer generelt som et sikkerhetsproblem, det er en urimelig gruppetenkning. Eldre er individer, som alle andre.

Arbeiderpartiets politikk handler om å gi folk mulighet til å leve gode liv – også når en blir eldre. Førerkortet er viktig for svært manges frihet, spesielt de som ikke bor i store byer med godt kollektivtilbud.

Er en uskikket til å kjøre bil – noe en kan være uansett alder – må en selvsagt tas ut av trafikken. Det ansvaret skal fastlegene og politiet fortsatt ha, og Arbeiderpartiet har tillit til fagfolks vurderingsevne.

I dag bruker fastlegene mye tid på oppgaver som burde være unødvendige, som fornyelse av førerkort for eldre. Vi vil alle nyte godt av kortere ventetid, om legen kan bruke tiden sin på å gjøre det hun eller han er der for: Behandle pasienter med reelle behov, og ikke spørre friske eldre om de kan tegne hvor mye er klokka eller om de veit hva hovedstaden i Norge heter.

Sverre Myrli er stortingsrepresentant og transportpolitisk talsperson Akershus Ap

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.