Visste du at Norge har den mest liberale praksis og lovgivning på tvillingabort i Europa? «Det Etiske Råd» i Danmark vurderte Norges praksis i fjor – og valgte å si nei til å gå så langt.

Årsaken til at det ropes varsku fra Danmark er blant annet at avslutningen av det ene fosterets liv også innebærer en stor risiko for det andre fosterets liv og helse.

Mest liberalt

Det er profilerte helsepolitikere fra Akershus og Høyre/Fremskrittspartiet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, samt i regjeringen. Jeg utfordrer dere til å svare på hvorvidt det er riktig av Norge å ha det mest liberale regelverket og praksis for tvillingabort? Dernest vil jeg oppfordre dere til å ta opp behovet for en ordentlig etisk vurdering rundt dette spørsmålet med statsministeren.

Det er dessverre ikke gjort, slik som i Danmark.

Ansvarsfraskrivelse

I Stortingets spørretime 22. mars stilte Kristelig Folkeparti statsministeren spørsmål om regjeringens syn på tvillingabort. Hun svarte at det ikke er mulig å tolke loven annerledes. Men det er nettopp det andre land enn Norge gjør.

Den danske regjeringen har konkludert med det motsatte av Norge, nemlig at tvillingabort ikke kan regnes som en del av retten til selvbestemt abort.

Ansvars fraskrivelse

Når statsministeren også sier at dette ikke er foretatt en realitetsbehandling, kun en beslutning basert på lovavdelingens juridiske tolkning, fremstår det som en ansvarsfraskrivelse i et svært viktig og grunnleggende verdispørsmål.

Tid for etikk

Fagmiljøet etterlyser politisk debatt om etikken rundt tvillingaborter og kommer med medisinsk-tekniske innvendinger. Den danske etiske komiteen er uenig i at dette er et spørsmål om selvbestemt abort.

Hvor mange varskurop må komme, for at Høyre og Fremskrittspartiet skal se behovet for å ta en ordentlig etisk vurdering?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.