I tillegg skal kommuneplanen ha en beskrivende samfunnsdel som gir føringer for kommunens arbeid framover de neste 10 årene.

Hele kommunen.

Administrasjonen og mange politikere har lagt ned veldig mye arbeid med Områdeplanen for Sundet og den skal nå inngå som en del av kommuneplanen.

Jeg håper at administrasjonen og politikerne nå står opp for å få en utvikling i hele kommunen vår framover. Vi har mange mindre grendelag ut over Råholt og Sundet. Selv om man prøver å etterkomme de strenge føringene om at ca 80 prosent av veksten skal skje i disse «knutepunktene» så må det i kommuneplanen legges tilrette også for mulig vekst i våre andre grendelag. Slik utviklinga er nå med en vekst på ca 250 boenheter i året er det altså plass til minst 500 boenheter i våre andre grendelag de neste 10 åra.

Også dette må inn i den nye kommuneplanen! Jeg håper grunneiere med tanke om ny bruk av sine arealer sender inn sine tanker om denne bruken av sine arealer til Eidsvoll kommune slik at de kan bli vurdert til å komme med i kommuneplanen.

Samfunnsdelen

Samfunnsdelen av kommuneplanen må nå inneholde noe om hvordan Eidsvoll kommunes økonomi skal løses framover de 10 neste årene.

Jeg registrerer at mange legger ned mye arbeid med det enkelte års budsjett og at det etter mitt syn blir tatt altfor lett på utfordringene framover de neste årene. Hvordan skal man skaffe inntekter til å opprettholde dagens drift samtidig som store investeringer er nødvendig som følge av befolkningsveksten?

Jeg registrerer at mange av politikerne ser ut til å ta lett på investeringer i 100 millioners klassen på skolesektoren. Der er mange villige til å investere i stor overkapasitet mens på omsorgsida er man hele tida mer eller mindre etterskudd. Hvorfor denne ubalansen ?

Enkelte utfordringer

1. Kommende 10 års plan må si noe om hvordan Eidsvoll vil løse utfordringene den økte trafikken på gamle E 6 gir gjennom sørbygda. Er det betalinga for å kjøre ut på nåværende E 6 som skaper de store utfordringene løser dette seg selv om noen år når «bommene» blir tatt ned. Ny avkjøring fra E 6 ved Andelva er lite sannsynlig. Både for at statens vegvesen er sterkt imot dette av ulike grunner og at det må ordnes tilførselsveier fra en eventuell avkjørsel til Råholtområdet. Andre løsninger må finnes.

2. Eidsvoll kommune må nå legge føringer for kjøp av arealer til ny ungdomsskole i sørbygda. Nåværende skole ser ut til å være for liten i løpet av ca 5 - 6 år. Så dette haster.

3. Plan for utfasing av brakkene på Dal skole med nytt bygg må inn i planen. Eidsvolls politikere kan ikke bygge skole i andre deler av bygda til flere 100 millioner og avspise Dal skole med brakker for å løse sine utfordringer med nok undervisningsarealer. Brakker skal bare brukes av kommuner som er «bankerott.»

4. Med den store befolkningsøkningen sør i bygda må det legges tilrette for arealer til fritidsaktiviteter. Dette må også inn i planen.

5. Vann og avløp må oppgraderes til å tåle den kraftige befolkningsveksten. Fornying av vanntårnene på Tærudåsen må inn i planene igjen om vi ikke velger å få drikkevann også fra Hurdalsjøanlegget, i alle fall til sørbygda.

6. Det blir en kraftig vekst i den aldrende delen av befolkningen, det blir kommende 10 år mange flere over 80 år i Eidsvoll. Dette tilsier at det kommunale hjelpebehovet for denne aldersgruppa vil øke mye. Det må legges tilrette for at flere får hjelp i sin bolig og flere vil ha behov for sykehjemsplass.

7.Miljøvennlige løsninger skal brukes av Eidsvoll kommune ved drift og investeringer når det er økonomisk forsvarlig.

Ta befolkningen med på råd.

Det må legges opp til åpne folkemøter om utfordringene i den nye kommuneplanen. Man må prøve å ta folk på alvor.

Husk at trivsel og vekst er viktig også i praksis for oss innbyggere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.