Vafler – hva forbinder man med det? Trivsel og dugnad på kultur eller sportsarrangement.

Så enkelt er mitt svar. Eller når noen stikker innom i hjemmet, sett i gang vaffelpressa, finn fram syltetøy og sukker og man får ei hyggelig stund. Barnebarn er også glad i vafler. Vafler er norsk suksess.

Årsaken til at jeg i denne omgang skriver «norsk suksess» er ei historie jeg ble fortalt denne uka. Den handler om vafler servert i regi av Eidsvoll Innvandrerråd.

FLYKTNINGVAFLER

Innvandrerrådet hadde besøk av 40 flyktninger fra Hurdal og for å gi dem innføring i norske skikker, skulle det stekes vafler. Denne aktiviteten hadde innvandrerne ikke vært med på tidligere, men norske tradisjoner er fint å lære bort til mulige nye landsmenn, mente vertskapet, Eidsvoll Innvandrerråd.

Dessverre endte det med at brannalarmen ble utløst på skolen. Innvandrerrådets leder, Edward Dawes, ringte umiddelbart til brannvesenet og fortalte at de ikke behøvde komme, det var bare vaffelsteking som hadde utløst alarmen.

BRANNVESENET KOM

Men brannvesenet ville komme, sikkert etter korrekt instruks ved utløst alarm, sjekket vaffelstekingen, nullstilte alarmen og dro igjen.

For dette sendte brannvesenet en faktura på 5006 kroner til innvandrerrådet. Rådet, som er å regne som en frivillig organisasjon og som fikk 3000 kroner i årlig støtte fra kommunen i fjor, hadde ikke penger til denne uventede utgiften og søkte Eidsvoll kommune ved ordfører og rådmann om å få dekket utrykningen.

RÅDMANNEN POSITIV

Rådmannen, i dette tilfelle ved saksbehandler Siv Krogh Österholm, innstilte overfor hovedutvalg for oppvekst og kultur i møte 20. september i fjor på at Eidsvoll Innvandrerråd skulle «bevilges kr 5006 i tilskudd med bakgrunn i utløst alarm som følge av vaffelsteking utført av flyktninger, en aktivitet de var ukjent med fra tidligere.»

Österholm sier i sitt saksframlegg at «Dersom et tilskudd i denne saken skal innvilges anbefaler administrasjonen at dette gjøres på bakgrunn av at denne enkelte hendelsen anses å være spesiell med tanke på at alarmen ble utløst av flyktninger som ikke har stekt vafler tidligere.»

POLITISK NEI

Utvalget på 13 politisk valgte representanter med Aps Toril Altenborn som leder vedtok enstemmig: «Saken sendes tilbake til administrasjonen som ikke å være en politisk sak.»

I praksis et avslag.

Hovedutvalgslederen tok opp saken på ny i møte 14. februar, men den ble på ny avvist av utvalget.

Nå har innvandrerrådets leder betalt fakturaen på 5006 kroner fra brannvesenet fra egen lomme.

Store ressurser er brukt på noe rådmannen hadde svaret på. Politikerne bør skamme seg.

LES OGSÅ: Er vi lettlurte?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.