Denne stillingen er truet. Den seriøse journalistikken er truet, men vil overleve så sant den holder seg til å være informativ, sannferdig og troverdig. Det siste vil si at man fortsatt har tillit hos leserne, det vil si befolkningen.

FAKE NEWS

Mange ønsker å så tvil om medienes troverdighet. I spissen har USAs president Donald Trump gått med sine påstander om «fake news», altså usanne nyheter. Påstander som dette setter pressens troverdighet på en prøve og jeg er helt sikker på at det har skjerpet journalistene til å sjekke sine saker mer enn en gang.

FRA INFORMASJON TIL JOURNALISTIKK

I min ungdomstid i journalistikken, det vil si for ca 40 år siden, var pressens viktigste oppgave å informere. Viktige informanter var ledere på alle nivåer. De hadde stort sett tillit til oss og vi til dem. Det førte til mye enkildejournalistikk som ikke ble sjekket. Men ordførerne turte ikke juge til oss journalister den gang, i dag er det helt annerledes. Ikke det at noen juger, men enhver politiker har i dag sin agenda, sin hensikt med en mening eller et utspill som skal gagne dem selv.

VIKTIG FRA UVIKTIG

Statsminister Erna Solberg fikk, etter et hyggelig møte med USAs president Donald Trump, servert en hyggelig meningsmåling torsdag morgen. Høyre over 30 prosent, Ap under 20 prosent. Forklaringen er ganske enkel, #metoo og Giske.

Statsministeren sa dette i sin nyttårstale til folket: «Da trenger vi også frie og uavhengige medier som kan hjelpe oss til å skille viktig fra uviktig og sant fra usant. Og som kan hjelpe oss til å forstå at en sak ofte har flere sider. Vil våre barn venne seg til å holde seg oppdatert om samfunnet rundt seg på samme måte som før? Venner de seg til å være åpne for motargumenter? Og til å stole på dokumenterte fakta? Dette er kanskje enda viktigere nå som konspirasjonsteorier og falske nyheter lettere sprer seg», sa hun midt i talen.

PRESSEN I ENDRING

Den ansvarlige pressen har forandret seg de siste årene. Ikke bare ved å gi ut nettaviser, men med sin vurdering av viktig og uviktig. Mye informasjon legges i dag ut av det offentlige, næringslivet, lag og foreninger selv, slik at informasjonsoppgaven ikke lenger er pressens viktigste oppgave. Den viktigste oppgaven er å informere om det disse organene selv ikke informerer om. Det man kan finne kun hos de seriøse aktørene. Det som er gjennomarbeidet journalistikk.

DET INGEN VIL FORTELLE OM

Norges Idrettsforbunds åpenhet er satt under lupen. Vinflasker og festflyt til store summer ville neppe ha kommet fram uten pressens graving, ei heller hadde #metoo-kampanjen fått slikt omfang om ikke pressen hadde gravd fram flere og flere alvorlige tilfeller. Nå velger noen å komme pressen i forkjøpet og forteller om sin uheldige og klanderverdige oppførsel/maktbruk før pressen graver det fram. Samfunnet endres som følge av dette. Den fjerde statsmakt har gjort jobben sin. Den får fram det ingen vil informere om, men som har interesse for offentligheten, det vil si oss, folket.

NOEN MÅ BETALE FOR JOURNALISTIKKEN

Pressen har i dag en stor utfordring fordi journalistikk ikke automatisk generer inntekter. Ideelt sett burde leserne ha betalt mer for å få all den kunnskap som graves fram av seriøse medier/journalister, men slik er det dessverre ikke. Noe betales av abonnement/løssalg, men ikke nok. Pressen må stadig nedbemanne og dette er en trussel mot demokratiet på sikt. Som et apropos og etterpåklokskap kan man gjerne si at pressen startet gravingen av egen grav da nyheter ble lagt ut på nett uten noen betalingsløsning.

LOKALE MEDIER STÅR STERKT

Den lokale pressen, det er lokalmedier i nesten hver liten avkrok/bygd i Norge, står seg godt i kampen for å overleve takket være at de setter den seriøse journalistikken høyt. Sannhetsgehalten må være på topp skal tilliten opprettholdes. Lokalt har denne lokalavis stått seg godt i å fortelle leserne ting de ellers ikke hadde fått vite, som kontroversene om Bårlidalsanlegget, om striden om utbygging på Dal, Råholt og ikke minst i Sundet. Eller om farene ved steinsprang i Byrudberga og båndlegging av områder rundt flyplassen som konsekvens av om en tredje rullebane kommer.

SERIØS, GRUNDIG OG SANN

Journalistikken må være seriøs, grundig og sann. Med det vil medienes framtid være god og mye av sladderen på en del sosiale medier vil etter hvert få mindre betydning. Informasjon som gis på sosiale medier vil imidlertid øke og folk vil i større og større grad søke info der.

Journalistikkens plass i vår hverdag er med andre ord avhengig av hvordan hver enkelt journalist/medium klarer å håndtere utviklingen og vite hva som det er viktig å fokusere på. God journalistikk vil alltid være interessant.

Den fjerde statsmakt

De tre statsmaktene:

  • Den lovgivende makt –: Stortinget
  • Den utøvende makt – regjeringen
  • Den dømmende makt – domstolene

Denne tredelingen spilte en stor rolle da grunnloven vår ble utarbeidet i 1814.

«En viktig oppgave som mediene har, er å holde et våkent øye med dem som har makt i samfunnet vårt. De skal være «vaktbikkje» og si ifra dersom noen misbruker sin makt og innflytelse.» Trude Løvskar, Senter for nye medier Høgskolen i Bergen.

FLERE INVITERT FRA ERIK ØSMUNDSET

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.