Dette fikk jeg erfare da jeg sammen med fire andre nordmenn, to italienere og en engelskmann var valgobservatør i Siirt-provinsen, oppe i det kurdiske høylandet som kurderne kaller Bakur.

Vi var invitert av Folkenes demokratiske parti (HDP), som legger stor vekt på å kjempe for likeverd og demokratiske rettigheter for kurderne. Flere og flere tyrkere støtter også opp om HDP, da Erdogan-regjeringens politikk rammer ytringsfrihet og rettssikkerhet også for andre som opponerer.

VALGLOKALE PÅ SKOLENE

Valglokalene var stort sett rundt på skolene i byene. Vi var innom 26 slike. I de cirka ti mindre fjellandsbyene med bare noen hundre stemmeberettigede var det gjerne bare en valgkrets.

Siden regjeringsalliansen hadde laga nye valglover for dette valget, slapp de ikke inn internasjonale uavhengige observatører i selve valglokalene. Også noen offisielle representanter fra Europarådet og Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa ble nektet adgang. Men HDP sine advokater, som slapp inn, rapporterte at selve avstemningen stort sett gikk etter reglene.

Bortsett fra et tilfelle hvor HDP sin mann i valgstyret var bortvist av valgstyrets leder. I år var det endret fra slik vi kjenner det her i Norge, at valgstyret styres av representanter for de partiene som stiller til valg, til at det er statens mann i landsbyen som leder valgstyret.

Sammen med at det nå var tillatt å regne med stemmesedler som lå i åpne konvolutter, innebar det fare for at innholdet i valgurner kunne endres når valgstyret fraktet dem til opptelling et annet sted.

DE ALVORLIGSTE BRUDDENE

Vår oppgave ble derfor å observere hva som skjedde utenfor valglokalene. Og det var vel her de alvorligste bruddene på prinsippene for frie, uavhengige valg foregikk.

I enda større grad enn tidligere ble forbudet om tungt bevæpnet militært personell ved valglokalene brutt. Ved omtrent en tredel av stedene vi besøkte måtte de som kom for å stemme passere mange soldater med maskingeværer. Et par steder var det også lett synlige militærposter i nærheten, inkludert pansrede kjøretøyer. I lys av unntakstilstanden som ble forlenget rett før valget, og trakasseringen av HDP (cirka 12.000 medarbeidere var fengslet de siste årene) var det naturlig at folk som regnet seg som opposisjonelle kunne bli skremt fra å gå til valgstedene. I to provinser var valgstedene også slått sammen, som bidro til at flere folk ikke kom fram for å stemme.

BRYTE SPERREGRENSA

Til tross for dette klarte HDP sitt hovedmål, å bryte sperregrensa på 10 prosent med god margin. De la dermed en snublestein i veien for den valgte presidenten, Recip Hayyip Erdogan, som blir avhengig av sin enda mer autoritære samarbeidspartner for flertallet i Nasjonalforsamlingen.

Det er allikevel fare for at de vil få enda verre arbeidsvilkår framover enn de hadde nå, med toppledelse og flere parlamentsmedlemmer i fengsel.

Både norske og andre europeeres øyne bør derfor følge med hva som skjer der borte. Selv om Tyrkia er en norsk NATO-alliert , kunne regjeringen vært like forbeholden som EU-ledelsen var, og stilt gratulasjonen til eneherskeren i bero.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.