Med dagens utskiftningstakt vil problemet øke. Hva skal til for å hindre «vannforsvinning» og sikre fremtidens vannforsyning i Eidsvoll? 

Eidsvoll Miljøpartiet De Grønne er enige med Arne Halvorsen, som 4. mai skriver informativt om problemene knyttet til vannforsyning i Eidsvoll i EUB. Kommunen vil være tjent med å ta vare på infrastruktur og ha en utskiftningstakt som er i tråd med installasjonenes forventede levetid. Eidsvoll Miljøpartiet De Grønne hadde stort fokus på vedlikehold av kommunens eiendom, både bygninger og infrastruktur, i sitt budsjettforslag. Grunnen til det er at vi mener at å ta vare på det man har både er god økonomi og ansvarlighet. 

Den fremlagte planen er ikke egnet til å sikre vannforsyningen i fremtiden. Planen må ha et mål om å øke utskiftingstakt i vannfordelingsnettet i de neste 10–15 år til mer enn to prosent årlig for å innhente vedlikeholdsetterslepet. 

23 prosent av rørnettet er asbestsementrør. Det er disse rørene som pr. i dag krever mest vedlikehold, selv om denne rørtypen først ble tatt i bruk så sent som på 60-tallet. Ved å sette mål om årlig å skifte mer enn to prosent av rørnettet i cirka 12 år, vil vi kunne bli kvitt alle asbestsement-rørstrekkene. I dag er det cirka 44 prosent svinn i rørnettet. Ved å redusere eller fjerne vedlikeholdsetterslepet er det realistisk at svinn kan reduseres til under 20 prosent. Dette betyr at vannforsyning fra Tisjøen vannverk varer mye lengre enn 2032 slik prognosene sier, fremskrevet befolkningsvekst medregnet. 

Administrasjonen bør legge fram et nytt forslag, der de viser hvilken utskiftningstakt som bidrar til en realistisk avvikling av etterslepet, og så komme med forslag til vedtak som ikke forskyver kostnadene til våre etterkommere. 

Høringsfrist for hovedplanen for vannforsyning er 21.6.2017. Innen denne dato bør alle som har merknader sende inn disse. 

Spesielt interesserte kan finne Hovedplan vannforsyning (og hovedplan avløp) her.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.