• SKRÅBLIKK: «Pekkan» Paulsens skildring av rehabilitering på Feiringklinikken, slo an hos leserne. Faksimile fra EUB 23.9.17

For drøyt to uker siden skrev jeg en kommentar om EUBs satsing på meningsbærende journalistikk, hvor det blant annet kom fram at den klassiske lederartikkelen ikke lenger ville være å finne på side to i papiravisen, og at vi framover ville satse mer på signerte kommentarer. Noe jeg den gang begrunnet med at vi ønsket å frigjøre oss fra den tvangstrøya lederartikkelen etter hvert er blitt, men også at vi ønsket å kunne dele flere personlige opplevelser og betraktninger i tekstene, noe som forhåpentlig ville gjøre dem mer lesbare.

De foreløpige erfaringene er at vi er på riktig spor: i løpet av de to ukene som har gått har antall tilbakemeldinger på det vi har skrevet økt betraktelig. En god del kjeft, men også ros. Både direkte, i sosiale medier og i leserbrev. Nå klarer vi ikke å måle hvor mange som leser en artikkel i papiravisen, men tar vi utgangspunkt i antall lesere på nett, kombinert med leserkommentarer, «likes» og delinger i sosiale medier, når den meningsbærende journalistikken vår nå ut til flere. Det er i hvert fall konklusjonen så langt.

Nå handler det selvsagt også en del om hvilke temaer vi har tatt opp. Jeg tenkte jeg skulle si litt om tre av kommentarene vi publiserte i forrige uke. To av dem er skrevet av meg, så derfor begynner jeg med den siste: EUBs Per Erik Paulsen, bedre kjent som Pekkan, delte denne helga sine opplevelser fra Feiringklinikken i sin kommentar/skråblikk Når lungene hyler om nåde og mjølkesyra renner ut av ørene. Med stilsikker blanding av humor og alvor, kombinert med fakta og en god penn, får han fram budskapet på en både underholdende og pedagogisk måte. Temaet kunne vi tatt opp på lederplass, men en artikkel hvor det store «vi» forteller, argumenterer og konkluderer ville nok ikke ha engasjert like mange lesere. En periode søndag kveld utgjorde denne kommentaren drøyt 15 prosent av all lesing på eub.no. Pekkan har allerede fått beskjed om å komme med en oppfølger.

Kjeft og ros har jeg også fått for mine to kommentarer; den ene om vekst og vern i Sundet, den andre om parkeringsproblemer ved togstasjonene. Begge har generert leserbrev, kommentarer og sms-er – både utskjellinger og ros. Ingenting er bedre enn det, journalistikk som ikke leses har ingen noe glede av.

Interessant er det også å observere hvordan folks egne holdninger til temaene som tas opp, farger hvordan de tolker tekstene. Mye av kjeften – kanskje også rosen – tar for seg ting som jeg ikke nevner, men som leserne opplever at jeg mener. Jeg er blant annet blitt beskyldt for å være imot parkeringshus ved stasjonene (leserbrev i EUB 26.9). I min kommentar står det at man bør vurdere å bygge parkeringshus både ved Eidsvoll stasjon og Eidsvoll Verk stasjon, det som derimot var ment å være budskapet i kommentaren, var at dette ikke kommer til å løse problemene. Min påstand var at flere parkeringsplasser vil få flere til å velge tog, og at det på litt sikt vil bli fullt på nytt. Flere virkemidler må derfor til for å løse parkeringsutfordringene.

Det falt også noen tungt for brystet at jeg fant ledige plasser da jeg stakk innom de to stasjonene for å ta bilder. Enkelte mente at jeg måtte ha vært der en lørdag formiddag. Kanskje skuffer dette noen, men jeg var der en tirsdag morgen. Litt før klokka ni på Eidsvoll Verk, kanskje 20 minutter senere på Eidsvoll. Beklager at dette ødelegger bildet av parkeringskaos, men samtidig: dette var et øyeblikksbilde. Det betyr selvsagt ikke at situasjonen ikke er annerledes andre dager. Kanskje også de fleste dager.

Mest ros har jeg fått for kommentaren om Sundet: Sentrumsplanene bør møte motstand. Men også mye kjeft. Også her er det interessant å se hvordan teksten tolkes. Jeg står for at kommuneadministrasjonen legger opp til å verne for mye og at det legges for mange begrensninger på utbyggere (blant annet antall etasjer). Men i teksten tar jeg ikke stilling til om Femell-gården skal rives, om Wergelandskvartalet skal bygges ut slik det foreløpig er skissert og jeg er heller ikke spesielt bekymret for at det skal gå galt med Sundet hvis investorene ikke får herje fritt, slik Dag Erlend Lohne Mohn fastslår i et leserbrev (sistnevnte er for øvrig en venn av meg, men vi tåler å være uenige). Derimot skriver jeg at det bør stilles strenge krav til utbyggerne. En forskjell på Dag og meg er kanskje at jeg synes mye ny arkitektur er spennende.

Nok om det. Inntil det dukker opp gode argumenter for det motsatte, viderefører vi planen om å skrive kommentarer, lar lederen fortsette sin pensjonisttilværelse – og vi håper dere ikke slutter å gi oss tilbakemeldinger. Vi liker ros, men er klar over at vi innimellom fortjener kjeft.

Foto: Crosa/CC BY 2.0/Flickr.com

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.