I fjor regnet det hunder og katter. I år er det tørke.

Årets sommer har vært uvanlig varm i store deler av Norge.

SOMMERKOS

For mange har varmen bidratt til mye sommerkos. Varmen har likevel også en bakside, som den ekstreme tørken er et bevis på. Kornet vokser ikke, løkplantene knekker, dyrene mangler for.

Det uvanlig fine været føyer seg inn i trenden vi har sett de siste årene med mer ekstremvær. Været skifter og blir mer ekstremt i begge retninger. Vinteren var veldig kald, og nå er sommeren uvanlig varm. Det er slik klimaendringene fungerer. Temperaturutviklingen de siste 50 årene har vist økende temperaturer. På 100 år har den globale temperaturen steget med én grad. Klimaforskere mener det er omtrent 100 prosent sannsynlig at dette skyldes menneskelig aktivitet.

Klimaendringene og global oppvarming er en av de aller største utfordringene vi står overfor. Utslipp av klimagasser i atmosfæren som følge av menneskelig aktivitet gjør at temperaturen på jorda har økt svært mye de siste 200 årene, og dette fører til dramatiske konsekvenser for store deler av jordens befolkning. Derfor er vi nødt til å drastisk redusere utslippene av klimagasser i årene som kommer.

DEMPE UTSLIPPENE

Det vil være svært mye billigere å sette inn støtet for å dempe klimautslippene nå enn å rydde opp etterpå. Det er også påtrengende viktig å bruke ressursene kosteffektivt. Tiltakene må settes inn der vi får mest mulig utslippsreduksjon per krone- Det haster å få på plass et grønt skifte. Vi må i større grad gå bort fra fossil og klimaskadelig energi og over til ny, fornybar og ren energi. I dette arbeidet er forskning og utvikling avgjørende, og det er også viktig for å sikre norske arbeidsplasser i fremtiden.

Det må lønne seg å velge grønt. Derfor må vi sørge for at det koster mer å forurense, samtidig som det blir billigere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. En god del av klimautslippene i Norge kommer fra transportsektoren. Derfor mener KrF vi må satse mye mer på kollektivtransport i sentrumsnære områder slik at flere kan bruke buss, båt og bane til og fra jobb og andre aktiviteter. Det er bra både for klimaet og for den lokale luftkvaliteten.

Sommeren har vist oss at vi må gjøre mer enn å snakke om været.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.