Hvorfor er det slik at flere og flere unge mennesker ikke lenger ønsker å leve? Det er et komplekst spørsmål, og ikke nødvendigvis det temaet du ønsket å lese om da du åpnet lørdagsavisen din. Jeg mener allikevel at det er viktig at vi snakker om det.

Tørre å snakke

Veldig mange mener at selvmord er en egoistisk handling. Dette er kanskje noe av det styggeste man kan påstå. Å stjele definisjonsmakten fra en som ikke lenger lever, å kalle den siste avgjørelsen vedkommende tok før livet var over for «egoistisk», er noe vi alle burde holde oss unna. Det er ingen som skal si at det ikke er lov å kjenne på svik, på sorg, og på smerte. Men når et menneske velger å ta sitt eget liv, er det det siste dette menneske velger å gjøre, og det må man respektere. Uansett hva som ligger bak.

Det vi faktisk kan gjøre noe med, er å snakke om selvmord. Snakke om de vonde tingene som gjør at man havner helt på kanten av stupet, og føler at det ikke er noen vei tilbake. De færreste av oss kan kjenne oss igjen i det, men vi alle bør prøve å forstå.

Aldri skammelig

Vi hører gjerne de historiene hvor overlevende snakker om at tilværelsen var så mørk, at det eneste riktige alternativet var å ende livet. At ensomheten ble for altoppslukende og at de ikke hadde noe vilje til å fortsette. Dette er alvorlig, det er vondt, og det er ingen som bør finne seg selv i en slik situasjon. Men så lenge selvmord og tankene om selvmord er så skambelagt som vi ser i dagens samfunn, har jeg vondt for å tro at vi kan gjøre noe med det. For det er faktisk ikke skammelig at et menneske har det så vanvittig vondt. Det er trist, det er leit, det er til tider uforståelig, men det er aldri skammelig. Dette må vi alltid huske på.

Åpne om det som gjør vondt

Dette er en bønn. Til alle der ute som jobber med barn og unge. Alle foreldre. Alle besteforeldre. Kan vi sammen prøve å skape et samfunn hvor vi klarer å være åpne? Åpne om hva som gjør vondt. Ikke bare snakke om press på sosiale medier og karakterpress. Der har vi blitt gode. Spør de du er glad i én ekstra gang om hvordan det står til.

Å forhindre et selvmord kan være prisen du betaler, kun for å være litt ekstra hyggelig. Det er jeg helt sikker på at vi kan klare.

FLere invitert fra Maren

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.