Norsk økonomi står overfor omfattende endringer. Det har vært en tøff tid for oljenæringen. Teknologiutviklingen og digitaliseringen skjer i en rasende fart. Og klima- og miljøutfordringer krever at vi må finne nye og bærekraftige måter å drive på.

I statsbudsjettet har mitt fokus derfor vært på forskning og innovasjon. Vi foreslår å bruke over ni milliarder kroner på dette i 2018. Satser vi på disse områdene, får vi nye ideer og bedre løsninger for AS Norge. Inkludert i denne potten er Skattefunn og Kapitalfunn. Førstnevnte er en ordning som gir skattefradrag til bedrifter som driver med forskning og utvikling. Sistnevnte er en ny ordning som gir skattelette for å hjelpe gründere.

Regjeringen foreslår også å gi 100 millioner kroner til nye testsentre for næringslivet, såkalte katapultsentre. Det har vært vanskelig for små og mellomstore bedrifter å få testet ut sine ideer. Sentrene vil fungere som en slags «sløydsal for næringslivet». Her kan bedrifter og forskningsmiljøer teste ut ny kunnskap og teknologi. Jeg håper dette vil få fram nye industrielle suksesser, og gi norsk økonomi flere ben å stå på.

Sist, men ikke minst, ønsker regjeringen å fortsette profileringen av Norge som en ledende havnasjon. Derfor foreslår vi ekstra millioner til havforskning og forskning på nye marine arter. Og vi foreslår 2 milliarder kroner til tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk, fordi vi må sikre norsk maritim kompetanse, rekruttering av sjøfolk og at rederiene får konkurransedyktige vilkår.

På denne måten sikrer vi økonomisk vekst, flere i jobb og et bærekraftig velferdssamfunn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.