Jeg håper flere velger yrkesfag. Altfor mange vet ikke hvor viktige yrkesfagene er og hvilke muligheter en yrkesfaglig utdanning gir. Ofte er heller ikke vi foreldre flinke nok til å vise barna våre hvilke muligheter som kan ligge i en yrkesfaglig utdanning. Og for ofte møter de som velger yrkesfag fordommer.

Yrkesfagene leder til viktige, meningsfylte yrker vi ikke klarer oss uten. De fortjener respekt. I stedet for å snakke ned yrkesfagene, skal vi heie frem de elevene som velger denne retningen. Og enda viktigere, de neste årene vil vi slite med å få nok fagarbeidere. Vi må med andre ord ikke bare heie, vi må få flere til å søke på yrkesfagene. Det gjør vi best ved å vise frem mulighetene.

Vi trenger flere fagarbeidere i årene som kommer. Årsakene til dette er flere: Vi står overfor et grønt skifte. Vi skal fra en økonomi som i stor grad er oljedrevet til nye jobber i nye bransjer. Og disse jobbene blir bærebjelkene i fremtidens Norge. Vi trenger ingeniører som kan utvikle ny teknologi og vi trenger økonomer som kan sørge for at bedriftene våre kan konkurrere. Men vi kommer ingen vei uten fagfolkene. For det blir ingen robot uten at noen bygger den eller kan håndtere den. Når vi bygger fremtidens Norge må vi ha kloke hoder og flinke hender – og det har dyktige fagarbeidere.

2018 er yrkesfagenes år. Organisasjonen World Skills og partene i arbeidslivet vil sammen med regjeringen bruke 2018 til å vise frem alt som er bra med yrkesfagene. I fellesskap kan vi bidra til å bygge opp igjen respekten for dyktige fagarbeidere. Jeg har snakket med både ungdommer og foreldre som møter fordommer mot yrkesfag. Det er tankevekkende og noe jeg mener vi alle må jobbe for å motvirke.

Min oppfordring til deg som skal søke deg inn på videregående til høsten er å ikke la deg styre av fordommer. Velg med både hodet og hjertet – og velg det du tror at du kommer til å trives med. Og hvis du trenger noen ekstra grunner for å vurdere yrkesfag: Du kommer deg tidlig ut i arbeid, mange slipper studielån, du får lære deg et fag, lønnen er ofte bra og du kan starte din egen bedrift hvis du står på skikkelig. Med et fagbrev ligger også veien åpen for videre utdanning, for eksempel på en fagskole hvis du ønsker det.

Norge trenger deg som sitter og lurer på om du skal velge yrkesfag!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.