Tidligere denne uka fortalte vi om en kommentar Ahmad fikk på Facebook:

«Det er ille nok at mennesker fra den andre siden av kloden får statsborgerskap og stemmerett, om de ikke skal involvere seg direkte i norsk politikk. Jeg ser ingen grunn til at ikke-vestlige skal få varig opphold, statsborgerskap eller stemmerett her til lands.»

Rasisme er uakseptabelt, fastslår Ahmad, og han har vår fulle støtte. Men hva kan vi gjøre for å motarbeide holdninger av denne typen? Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter, sier slike uttalelser er vanlige og at politikere med minoritetsbakgrunn dessverre må regne med sjikane.

Ahmed tok til motmæle på Facebook, men dialogen med mannen bærer ikke preg av at sistnevnte kommer til å endre sitt syn. Store norske leksikon skriver også at det er «lite som tyder på at individer med rasistiske og/eller diskriminerende holdninger og ideer lar seg påvirke i nevneverdig grad av rasjonelle motargumenter».

Straffelovens § 185, også kalt rasismeparagrafen, forbyr blant annet diskriminerende eller hatefulle ytringer rettet mot noens hudfarge eller etnisitet. Paragrafen er en innskrenking av ytringsfriheten, og det har vist seg vanskelig å balansere de to mot hverandre. Ikke mange er dømt etter paragrafen, og de som er dømt har kanskje holdninger som ligner på det som kommer fram i Facebook-kommentaren over, men de har ofte gitt uttrykk for sitt syn i mer truende settinger eller med andre ord.

Strengere håndheving av lovverket endrer ikke nødvendigvis folks holdninger. Kanskje endrer det heller ikke folks holdninger at man tar til motmæle. Men skjer debatten i det åpne rom, kan det kanskje påvirke noen av dem som ennå ikke har låst seg til fremmedfiendtlig tankegods. Straff kan være nødvendig, men i kampen mot ytringer, må vi tro at ytringsfriheten er vårt sterkeste våpen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.