Skolen må få leve videre som en del av bygningsmiljøet langs Sundgata, og det «vil være en arvesynd å kaste vrak på den flotte, snart 100 år gamle barneskolen». Det er lett å si seg enig i at skolen er flott og en arkitektonisk perle som, om mulig, må bevares. Spørsmålet blir om skolen kan moderniseres og bli en del av et skolekompleks med de kvaliteter som fremtidens barn fortjener.

I tidligere innlegg i EUB har Vidar Mohn henvist til Oslo og andre av våre storbyer som har rehabilitert og bygd om sentrumsskoler, underforstått at disse er blitt funksjonelle og fullt ut forsvarlige og gode skolelokaler. Det som Vidar Mohn ser ut til glemme, er at storbyene neppe har hatt andre valgmuligheter.

I en periode av mitt yrkesaktive liv jobbet jeg tett sammen med arkitekter og prosjekterende for bygging av nye skoler, rehabilitering og ombygging av gamle sentrumsskoler i Oslo. Dette gjaldt blant andre Majorstua, Møllergata, Ruseløkka, Uranienborg og Hersleb skoler. Ombyggingen og tilretteleggingen av skolene var svært kostnadskrevende, tilnærmet nybygg-kostnader, og til tross for dette, fikk skolene neppe gode nok, funksjonelle og moderne planløsninger.

Vilberg skole har sikkert bevaringsverdige kvaliteter, men den kan neppe bli en del av et moderne skoleanlegg for områdets barnekull i tiår fremover. Ombyggingskostnadene vil også bli tunge, trolig oppunder eller mer enn nybyggkostnader. Hanne Strømberg har i innlegg 5. april presentert kreative lokaliseringsløsninger for skolen, men hun er også en sterk forkjemper for fortsatt bruk av hovedbygget på Vilberg til skole. Hun viser her til hva det har vært mulig å få til i den gamle husmorskolen på Mork (Doyén). Ja, men det er stor forskjell på å bygge om til leiligheter og til skole.

Jeg lar kommentarer til tomteforholdene ligge, men understreker at barna også fortjener gode utearealer, godt tilrettelagt for lek og aktiviteter.

Så til bevaring av dyrket mark. Jeg har forståelse for at dette er viktig. Vi skal ha korn og annen mat å leve av i generasjoner fremover. Men når disse forholdene veies mot hverandre, blir mitt råd: Bygg skolen på Tynsåkjordet. Kun den beste skoleløsningen er god nok for barn som skal vokse opp og bli fremtidens ressurspersoner. Her bør nostalgien være underordnet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.