Det er kommunens konsulentselskap Norconsult som slår dette fast i sin rapport fra 2010.

Men det er denne Eidsvolls eldste og vakreste skole et flertall av kommunestyremedlemmene vil erstatte med en ny skole på Tønsaker eller i Trolldalen.

Dette er Fylkesmannen ikke enig i. Tønsaker-alternativet forkastes fordi det legger beslag på opptil 60 dekar gammelt åkerland. Trolldalen er for kjelkete plassert, langt fra øvrige skoler, langt fra Sundet med forretninger og kontorer, og enda lenger fra trafikkårene E6 og Eidsvoll stasjon.

Dermed er vi tilbake til Vilberg igjen. I diskusjonen om Vilberg har det vært antydet at man bør bygge en ny skole med plass til fire paralleller. Eidsvoll har nylig bygget en overdimensjonert skole på Langset. Vi bør ikke gjenta en slik tabbe. Selv med tre paralleller blir det plass mer enn 600 elever, noe som vil være tilstrekkelig i et par tiår framover, tatt i betraktning at skolens elevtall for tiden er på cirka 350.

Det har vært hevdet at arealene ved Vilbergskolen er for små. Dette er ikke riktig. Av Sosial- og helsedirektoratets rapport IS-1133 framgår det (side 45) at «For eksisterende skoler med små arealer må minstekravene til uteareal tilfredsstilles innenfor 200 meter fra skolebygningen». Vi har tilgjengelige, kommunalt eide og ubebygde arealer langt over dette kravet: Nåværende skoletomt på 17,8 dekar, Alm-Hansen-tomta (17/17) på 2,7 dekar, to kommunale tomter, (17/18 og 16/96) på 2,66 dekar og minst 50 dekar vest og nord for den kommunale barnehagen.

Minstekravet til areal for en skole med over 300 elever er 15 dekar pluss 25 kvadratmeter for hver elev over 300. Selv med tre fulle paralleller (630 elever) vil det være romslig med arealer på Vilberg, langt over direktoratets minstekrav. Jeg har inntrykk av at rådmannens regnestykke i EUB 27.04.17 er basert på at det må eksproprieres 12 til 13 boenheter i Marte Marjas veg. Jeg kan ikke se at det er behov for et slikt inngrep.

I et CO₂-regnskap vil en nybygd skole bruke mange tiår på å tjene inn de utslippene som spares ved å benytte deler av de eksisterende skolebygningene på Vilberg. En skoleutbygging her, med en rehabilitering av 1923-bygget, er derfor et miljøvennlig tiltak i forhold til nybygg på Tønsaker eller i Trolldalen. Dokumentasjon for fordelene ved å unngå å rive eldre trebygninger forefinnes blant annet i «ENØK i gamle trehus», utgitt av Fortidsminneforeningen i 2016.

Ideen om massivtre (EUB 27.06.) kan gjerne komme til anvendelse ved bygging av paviljongbygg på Vilberg for å gi plass til tre eller fire paralleller. Men la oss ikke trollbinde av Arthur Buchardts fagre ord om skole i massivtre slik at vi kommer i skade for å rive 1923-bygget. Dette ville også gitt en negativ CO₂-gevinst.

Vi er så heldige å ha to praktbygg i tre i vår kommune, den gamle hovedbygningen på Mork fra 1733 og Riksbygningen fra 1780-tallet. Det er ikke alderen, men et grundig vedlikehold som har ført til at disse bygningene har livets rett. Påstanden om at Vilbergskolen er gammel og nedslitt holder ikke vann, men også Vilberg må selvsagt vedlikeholdes.

Gunnhild Strømnes siterer NIKU-rapport 12/2017, bestilt av Eidsvoll kommune. Her anbefales det å rive tilbygget (musikkrommet) for å la 1923-bygget framstå i sin opprinnelige prakt. Strømnes oppfordrer også til å «la bygningen leve videre med sitt opprinnelige formål, nemlig skole». Linn Marie Krogsrud i Fortidsminneforeningen minner oss om å ta vare på bygningsmiljøet i Sundgata – et miljø som utpeker seg som en særpreget og verdifull bygningsmasse i Sundet, der ikke minst Vilbergskolen framhever seg med sine «sjeldne estetiske verdier». Krogsrud er også bekymret for hva en eventuell ombygging til annet formål vil gjøre med skolens bevaringsverdi og arkitektoniske kvaliteter.

I kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer står det at «det bør vises forsiktighet ved ombygging og fortetting slik at området og de opprinnelige stiluttrykkene tas vare på. (Kap. 2. 10. 11 Delområde 13, Vilberg).

Uttalelsene fra Linn Marie Krogsrud og Gunnhild Strømnes er vel verdt å merke seg for alle som har innflytelse i spørsmålet om å ta vare på Sundet, Sundgata og Vilbergskolens framtid.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.