Den siste tidas turbulens i forholdet mellom storting og regjering/statsråd har aktualisert filosofen John Stuart Mills tanker omkring frihet. (On Liberty, John Stuart Mill, 1859)

Mest kjent er Mill for sitt forsvar av ytringsfriheten. Det viktigste i On Liberty er at sannhetssøken er umulig uten frihet: Å undertrykke meninger er feil, enten meningen er «feil» eller «gal». (op.cit.) For det andre argumenterer Mill utilitaristisk for ytringsfriheten: Frihet fører til lykke og framskritt for hele samfunnet, og ved å dyrke individualismen i stedet for «saueflokkmentalitet» kan hvert enkelt menneske utvikle sine evner.

Logikken i dette? Når hver enkelt utvikler seg og meninger brytes mot hverandre, gir dette mangfold og nytenking – noe som er samfunnsnyttig. Hvor går frihetens og ytringsfrihetens grenser? I et liberalt samfunn – som det norske og i Vesten – har ytringsfriheten utelukkende en positiv funksjon. Moralske forargelser er ifølge Mill en privatsak og må skilles fra det offentlige. (op.cit.)

Mills poeng med On Liberty er også å markere et skille mellom det som «concern others», «harm others» og det som «merely concern himself». Det siste har altså samfunnet (les: politikerne) ingenting med. Han sier dermed at området for individuell frihet/ytringsfrihet må gjøres så stort som mulig, og at eventuelle restriksjoner ikke må bygge på majoritetens preferanser og fordommer.

Mills ideer er høyst aktuelle i dag. Invitasjonen til noen politikere om et gratis voksenopplæringskurs i politisk idéhistorie gjelder fortsatt…

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.