Trond Hoberg fra Eidsvoll ligger på en benk i Blodbussen mens bioingeniør Nina Aasen fra Ahus forsyner seg med blod fra armen hans. Dette er den 80. gangen han tappes for blod.

– Jeg begynte å gi blod på Stensby i 1976 og har fortsatt iBlodbussen etter sykehuset ble nedlagt, forteller han.

– Er det plagsomt å bli tappet?

– Overhodet ikke, dette er ikke noe å være redd for. Men jeg anbefaler ikke en løpetur etterpå som jeg gjorde, da blir det fort en ubehagelig bråstopp, sier han.

Hoberg forteller også om en gang han ble ringt til på arbeidsplassen, før blodbankens tid.

- De trengte sykehuset blod øyeblikkelig, og da var det bare å reise med en gang.

buss

Etter Stensby har Blodbussen stoppet ved Eidsvoll brannstasjon, en ettermiddag i måneden.

– Vi har fem benker i bussen og kan klare opp til 30 blodgivere på ett skift. Men da går det i ett kjør, sier Nina Aasen.

Mandag var hun på plass sammen med tre kolleger, og giverne kom inn døra umiddelbart.

– De fleste er faste givere som bor i området, og noen er togpendlere som stikker innom før de drar hjem til middag. Vi får aldri nok blod og er glade for alle som gir litt av sitt, påpeker hun.

Hver giver blir tappet for 4,5 desiliter, som etter tappeskiftet er over blir fraktet til Jessheim for sentrifugering og deretter til Ahus. Selve tappingen tar noen få minutter, og etterpå slapper giverne av i et kvarter.

– Men alle må gjennom en samtale og fylle ut et skjema først. Det går på generelle helseopplysninger og om for eksempel seksuell atferd. Da er ærlighet viktig, tross alt skal blodet inn i en annens kropp, sier hun.

TRENGER FLERE: Blodbanken har etterlyst flere givere i årevis

– Blir det sjekket i tillegg?

– Ja, hver blodpose blir sjekket. Laboratoriet er særlig på utkikk etter hepatitt og hiv, så her holder det ikke med stikkprøver.

DET BESTE STOPPESTEDET

Spesialbioingeniør Hanne Berit Rustad er fornøyd med mandagens resultat.

– Blodbussen vår har seks stoppesteder i Akershus, og Eidsvoll er det stedet vi tapper aller mest. Noen ganger er bussen stappfull av givere. Mange henger nok igjen fra Stensby-tiden, sier hun.

– Som er godt voksne?

– Ja, så vi ser gjerne at flere yngre melder seg på. Blod er ferskvare og vi trenger nytt hele tiden. Men folk her oppe kan også tappe i blodbanken på Jessheim, eller på stoppestedet vårt ved hovedporten på Gardermoen. Akkurat der ønsker vi oss flere givere, og det er bare å ta kontakt med oss hvis noen er interessert. Vi står der på dagtid, påpeker hun.

Blodbussens neste stopp på Eidsvoll er 8. januar.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.