• VENTER: Treskerne står klare til det blir tørt nok til å starte opp med treskingen igjen.

– Vi har selv igjen bare 130 mål vårhvete og havre. Hveten skulle bli matkorn, men slik blir det ikke nå. Til det er kvaliteten for dårlig. Slik er det hos mange. Betydelige verdier er gått tapt, sier Nordby.

Han legger til at de allikevel har vært heldige sammenlignet med mange andre i distriktet.

– Vi hadde en god del høsthvete, og den fikk vi heldigvis tresket før regnet satte inn, sier Nordby.

SEIN MODNING

Han forteller at sesongen begynte godt, og at avlingene så veldig bra ut.

– Imidlertid har modningen gått sakte i sommer på grunn av lav temperatur, sier Nordby.

Han tror ikke det kan være tresket mer enn om lag 20 prosent av kornarealene i Nannestad.

– Jo lenger utover høsten det går, jo kortere blir jo også dagene det er mulig å treske, sier Nordby.

Han tror også at det kommer til å bli stort press på kornmottakene straks det blir mulig å treske igjen.

– Da setter alle i gang samtidig, og det er mange som ikke har tørkemuligheter selv. De er avhengige av å kunne levere rett fra jordet, sier Nordby.

Han har også i år planlagt å så en del høsthvete.

– Dette skulle vi ha vært ferdige med nå, men været har satt en stopper for det også, sier han.

30 PROSENT TRESKET

Jan Stabbetorp, rådgiver korn og miljø hos Romerike Landbruksrådgiving, anslår at bare om lag 30 prosent av det totale kornarealet på Øvre Romerike er tresket.

– Med ti regnværsdager har det ikke vært mulig å kjøre på jordene. Det er søkka vått. Det er allerede blitt dårligere kvalitet på kornet, og mye er også ødelagt. Store verdier er gått tapt. I mange havreåkrer er det mye legde, og der er det begynt å gro. Dette er ødelagt, sier Stabbetorp.

Han viser til gode prognoser fra værvarslingene og håper det blir mulig for bøndene å komme ut på jordene med treskerne igjen snart.

– Hvis værvarselet holder vil det nok bli tresket mye til neste uke. Men vi trenger noen dager med opphold for at jordene skal kunne tørke opp, sier Stabbetorp.

Han viser til at det er store forskjeller på områder og på de enkelte gårdene.

– Noen har fått av mye, mens andre ikke har begynt. Med lav temperatur i sommer har kornet modnet seint. Alt som ble sådd litt seint er ikke helt modent ennå, sier Stabbetorp.

27 PROSENT

Hos Felleskjøpet avdeling Eidsvoll Kornsilo er det ifølge siloleder Atle Hofseth levert bare 2.200 tonn korn hittil i høst, om lag 27 prosent av det som var levert på samme tid i fjor.

– På samme tid i fjor hadde vi tatt imot 8.150 tonn. Det står igjen veldig mye på jordene, sier Hofseth.

Han opplyser at Felleskjøpets oversikt viser at kornmottaket på Kløfta har tatt imot 7.300 tonn i år, mot 18.000 tonn i fjor.

Også tallene for Vollaugdalen Mølle i Maura viser nedgang på 73 prosent.

LES OGSÅ: Skuronna er i gang: Leverte 20 tonn korn i ett lass

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.